Menu Zavřít

Máte Babáka!

30. 5. 2011
Autor: profit

Josef Dobeš – guru pro školství a sport a prý i „šedá eminence“ Věcí veřejných. Vítek Bárta – superguru. Sponzor Michal Babák. Jak je vnímají mí blízcí?

Máte Babáka!

Foto: David Neff/MF Dnes/Profimedia

Mám kamarádku, obyčejnou referentku na ministerstvu práce a sociálních věcí. Minulý týden zavítala na školství, kam chodí (po pracovní době) navštěvovat zase svoji kamarádku – také obyčejnou referentku, jen s tím rozdílem, že ta se bojí o místo; ministr šíleně propouští. Volala mi ve čtvrtek večer: „Ty jsi ten novinář. To ti musím zavolat! Představ si! Tak dlouho jsem se už nezasmála. Ten Dobeš! Nechal vymalovat atrium na nádvoří ministerstva.

Připomeňme, že školství sídlí v malostranském Rohanském paláci. V přízemí se dochovaly raně i vrcholně barokní a klasicistní klenby a z atikového štítu směrem do Karmelitské ulice majestátně vystupuje erb Rohanů. Prostě památka jak hrom. V atriu se prý konají tiskové konference. „V každém z jeho rohů stojí na podstavci asi metr a půl vysoká kamenná váza s ornamenty a všemožnými vzory, asi barokní,“ popisovala kamarádka. A zvolala: „A oni, představ si, jak malovali to atrium tím sytě žlutým primalexem, tak s tím vzali i ty původně šedé vázy. Tam to teď vypadá jak v čínské restauraci! Celý úřad nad tím kroutí hlavou.“ Smála se, až se za břicho popadala.

Malíř

Ach můj bože (!), problesklo mi hlavou v danou chvíli, to je přeci celý on, malíř Dobeš – monstrózní PR tým (kolik jen desítek tiskových mluvčích že to má?), ale skutek utek. Vezměte si jen návrh zákona o vysokých školách. Od předlohy Liškovy (již zapomenutý exministr z bezvýznamné Strany zelených) se Dobešův věcný záměr nijak moc neliší, pouze jej super tiskový odbor vychvaluje (přemaluje) jako novátorský, všeužitečný a prostě skvělý. A pak se nejednou ukáže, že v případě přijetí zákona v podobě, jakou školství navrhuje, hrozí nebezpečí destabilizace celého vysokoškolského systému (stanovisko Univerzity Karlovy ze dne 30. března 2011). Ale hlavně že je na přípravu úpravy vyčleněno 90 milionů korun…

Mám druhou kamarádku, vzděláním inženýrku ekonomie, která se „zvrhla“ tak, že chodí denně do fitness centra. Ale to není podstatné. Volala mi nedávno: „Ty jsi ten novinář. Slyšel jsi to?!“ – „Co?“ odvětil jsem nechápavě. „No, na YouTube! Ty nahrávky z Věcí veřejných. Prý: Klaus udělá vše, co mu řeknu, u Kalouska na FAÚ máme svoje lidi. Babák, ten co dostal místo na kandidátce za sponzoring, prý čaruje s penězi.

Věci veřejné, jak je patrno ze zvukových záznamů, které se staly národní zábavou, asi dobře věděly, o čem že ta politika a státní správa je, když do ní vstupovaly. Že funguje na principu nikoli „padni, komu padni“, ale „přihraj tomu, kdo je náš“. To mi řekla shodou okolností třetí kamarádka, dvojnásobně rozvedená magistra práv, jež ještě nedávno pracovala ve státní správě a se kterou jsem se setkal den po zveřejnění nahrávek. Popsala princip „přihraj“ slovy: Je tu balík peněz z EU. Vytvoří se iluze, že je potřeba systémová změna. Navrhne se projekt. Vyčlení se peníze. Projekt se zadá (ve státní správě projekty realizují soukromé firmy, viz státní maturity). Nakonec se shledá (po 14 letech příprav a vynaložené miliardě), že je projekt zastaralý. Proto se připraví nový projekt (elektronické maturity, kdy již nebude za 60 milionů korun rozvážet do škol otázky stěhovací firma, ale bude se za další miliardu maturovat na computerech). A všichni budou spokojeni.

Klid pod třešní

Z jejích slov jsem měl okamžitě depresi. Takže firmy, jež projekty realizují, mají ekonomickou moc, a aby ji měly, musí mít zpravidla vazby na politické strany? Je to tak? No asi ano. Vždyť to jsou v překladu i slova Víta Bárty – tedy Vítka. „Musíme (kvůli zakázkám) směřovat k posilování ekonomické a sekundárně politické moci,“ promlouval prý údajný superguru VV na tajném jednání v říjnu 2008 v hotelu Chateau Mcely k nebližším spolupracovníkům ABL.

Už zde si asi „šušnil tento Jekyll a Hyde“ (výrazivo jeho manželky a místopředsedkyně sněmovny Kateřiny Klasnové) svůj tajuplný plán. Mistrovským kouskem, jak kýženého strategického cíle dosáhnout, bylo pak stát se ministrem a svá véčka dostat do Poslanecké sněmovny. To se Vítkovi vskutku podařilo. škoda jen, že si vše zevrubně sepisoval na stohy papírů, které se pak dostaly až do novin. Mohli jsme se totiž dozvědět, jaký že měl onen plán pokračování.

Ano, po skutečném řediteli zeměkoule (jak o Bártovi mluví Radek John) jako by se slehla zem. Teď musel vzít místo toho exministr dopravy zavděk pozicí o kapku méně významnou. Místo ministra dopravy je aspoň králem Facebooku, kde den co den zásobuje fandy množstvím vzkazů ze svého života, který mu „ďábelská“ Kristýna Kočí změnila v peklo: „Dostávám spoustu ohlasů, abych vydržel a nevzdával se. Moc děkuju, je to životodárné. Odpoledne jsem se s ženou a pejsky prošel Stromovkou, viděl koně (bohužel ne mé), viděl rozkvetlé třešně a najednou jsem si uvědomil, že žiju a je krásně a všechna ta špína mi může být jedno, ale jen na chvilku.“ Anebo: „Kočí natočí a obskočí vše, co VV vytočí, a jako vždy MfD naskočí!

Johnova šance

BRAND24

Asi takový dojem dělají véčka na mé kamarádky. A na většinu ostatní populace zřejmě rovněž, když jejich současné preference jsou hluboko pod hranicí volitelnosti. Na možný propad VV ve volbách poukázal květnový průzkum agentury STEM, podle nějž by stranu volilo 2,3 procenta lidí. Kdyby byli rozumní, říkám si, a nezveřejňovali kavárenský a vulgární záznam s Kočí, asi by Vít Bárta nemusel teď trávit tolik času na Facebooku a možná už by vesele „předsedoval“. Co čekali od těžko zvladatelné mladé ženy, která přijde o přítele a celý národ si z ní dělá srandu, že spí s Tluchořem? Ano, samozřejmě že nahrávka s tou holkou, hrdinkou divadelní hry Kristýna – blonďatá bestie, pomohla VV v tom, že poukázala na to, že šlo o puč, který připravovala s exšéfem klubu ODS. Ale ono by se to vyneslo už nějak jinak. Vždyť si o tom štěbetali u občanských demokratů snad všichni.

Závěrem, abych nevypadal jako sexista, připojím postřeh jednoho kamaráda z branže: „John už nemá šanci.“ Myslím, že se mýlí. Staronový předseda Radek John, jemuž na rozdíl od politické scény vyšlo do puntíku téměř vše před kamerou či při sepisování filmových scénářů, šanci má. Autor Mementa by se měl chopit pera. Vždyť víte, kolik vydělal Borat? A tohle přece může být ještě mnohem lepší. Biják Máte Babáka! (slovní spojení ministra financí Miroslava Kalouska, který v době hrozícího rozpadu koalice před novináři vtipkoval o televizních pořadech Nejslabší, máte Babáka! či Na vlastní Kočí). John by tedy musel jen přežít toto spoluautorství.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).