Menu Zavřít

Martin Novotný: Ropná hádanka nevyřešena

26. 5. 2015
Autor: CC BY-NC-ND 2.0: Adam Cohn via Flickr

Ropa se v polovině března nadechla a podařilo se jí odpoutat od šestiletého minima. Od té doby zaznamenala přesně třicet růstových seancí, zatímco těch klesajících pouze osmnáct.

Je to s podivem, protože významné změny v rozložení sil mezi nabídkou a poptávkou se investoři nedočkali. Ropě však pomáhal slabší dolar, který v tomto období proti euru odepsal 6,5 procenta. Do hry vstoupila také geopolitická situace v Libyi, kde protesty zapříčinily pokles dodávek.

Co se týká aktivních amerických vrtů, jejich počet mírně klesal, avšak produkce těch zbývajících se podobným tempem zvyšovala. Výsledný efekt z hlediska nabídky byl tedy víceméně neutrální.

Výše zásob ve Spojených státech stabilně rostla, úbytku se trh dočkal až v průběhu května. Reakce americké ropy na tato data byla však spíše vlažná a černé zlato zůstává dále přikováno k hodnotě 60 dolarů za barel. V hledáčku investorů je nyní zejména 5. červen, kdy proběhne další setkání členů ropného kartelu OPEC.

Je sice pravděpodobné, že produkce zůstane i po něm beze změny, avšak pokud si vzpomeneme na jednání OPEC v listopadu loňského roku, i takové oznámení může vyvolat významnou reakci.

Tehdy ropa skokově oslabila v průběhu jednoho obchodního dne o osm procent. Co je tedy příčinou posílení ropy za dva měsíce téměř o 50 procent? Musíme se zřejmě zatím spokojit s domněnkou, že rallye, které jsme byli v březnu a dubnu letošního roku svědky, byla dána snahou investorů o zachycení absolutního dna v předchozím klesajícím trendu. Nikoli signifikantní změnou fundamentu na této komoditě.

Autor je specialistou Patria Forex


Čtěte také:

Ropa dál ztrácí, cena Brentu sestoupila pod 66 dolarů

BRAND24

Studie: Uvolnění vývozu ropy z USA by zlevnilo benzín

Levná ropa dělá vrásky Íránu. Chce po Arábii, aby zamezila poklesu cen

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).