Menu Zavřít

Martin Kujal: Jak investovat do komodit

22. 2. 2013
Autor: čtk

Ve svém předcházejícím textu pro E15 jsem shrnul argumenty, proč by investoři neměli opomíjet investice do komodit ani v letošním roce. Pravděpodobně nejsilnější argument je následující. Politika levných peněz v rozsahu historicky nevídaném hrozí rozpoutáním vyšší inflace, než na jakou jsme byli v posledních letech zvyklí.

Část investic proto doporučuji umisťovat do reálných aktiv. Jakými způsoby může investor podíl na komoditním trhu získat? Kvůli velkým nákladům na přepravu a skladování jsou pro drobnější investory fyzicky přímo dostupné především drahé kovy, které kumulují velkou hodnotu v malém fyzickém objemu. Výhodou je fyzická držba bez prostředníka, naopak problematická může být nízká likvidita a náklady na zobchodování přesahující deset procent.

Na burzách lze obchodovat komoditní deriváty, ale tento trh je kvůli práci s finanční pákou a vysokým vstupním investicím určen především pro profesionální investory. Banky vydávají investiční certifikáty, které lze teoreticky nakupovat již v řádu tisíců korun. Mají obvykle formu dluhopisu.

Pro drobného investora mohou být příležitostí, jak si zaspekulovat na cenu určité komodity, pro dlouhodobé investování se ovšem hodí jen některé z nich. Nejlevnější variantou investice do komodit jsou takzvané ETF fondy – fondy obchodované na burze. Vnitřní náklady za správu těchto fondů se pohybují pod jedním procentem a investor získá expozici do širokých komoditních indexů nebo do vybraného komoditního sektoru.

Běžně lze zakoupit ETF fondy v eurech, dolarech či jiné světové měně. Investor, který nechce podstupovat riziko vývoje zahraniční měny k české koruně, může volit z několika komoditních podílových fondů, které jsou nabízeny v české koruně. Náklady jsou v průměru dvojnásobné proti ETF, podílník však kromě zajištění měny získává i aktivní správu portfolio manažerem fondu.


Čtěte také:

ČNB: Tobinova daň nakazí i český trh

Poradci EU navrhují oddělit rizikové bankovnictví od retailu

BRAND24

Poptávka po zlatě láme rekordy


Autor je ředitelem správy fondů J&T investiční společnosti

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).