Menu Zavřít

Martin Čaban: Babiš udělal z ANO hradní stranu

29. 3. 2016
Autor: čtk

Navzdory prvnímu dojmu pronesl Andrej Babiš minulý týden ve sněmovně skutečně významný projev. Ne že bychom se dozvěděli něco převratného o farmě Čapí hnízdo. Velmi výrazně se ovšem změnilo hnutí ANO. A také bylo možné zahlédnout budoucnost českého veřejného prostoru. A že to tedy nebyl hezký pohled.

Popořadě. Andrej Babiš mluvil na mimořádné sněmovní schůzi svolané kvůli kauze Čapí hnízdo dlouho.
Nemluvil ale téměř vůbec o farmě a evropské dotaci.

Místo toho přednesl cosi jako 90minutovou syntézu všeho svého předvolebního i povolebního křiku. Vylíčil v černých barvách celé čtvrtstoletí porevolučního vývoje s jednou jedinou, o to však nápadnější výjimkou. Zcela neposkvrněn vyšel z Babišova výkladu dějin Miloš Zeman. Jako by na něj a jeho roli šéf ANO zapomněl.

Nezapomněl. Dokonce je jisté, že kdyby chtěl, dokázal by Babiš barvitě vylíčit věci, jako byla opoziční smlouva či privatizace bank v čele s IPB a tak dál. Jenže on nechtěl. Tím udělal z hnutí ANO hradní stranu. Aby to bylo ještě nápadnější, podkouřil Zemanovi v následných rozhovorech bezvýhradnou podporou jeho čínské politiky a pak je tady samozřejmě ten plánovaný prezidentský křest zvířátek na Čapím hnízdě. Podnikatelský étos Babišova hnutí byl definitivně nahrazen étosem hradním.

Pro Babiše tento posun není složitý. Jak vyplynulo ze sněmovního projevu, jeho vidění světa je tomu Zemanovu velmi blízké. Babiš zcela důsledně dělí společnost na lidi, které má koupené on, a na ty, které má koupené někdo jiný. Pro svobodnou vůli nebo demokratické procesy v tomto světě není místo. Ti, které má koupené on, se však netěší žádné zvláštní úctě, jsou prostě součástí soukolí.

Bylo to vidět i na Babišově chování vůči místopředsedkyni ANO a první místopředsedkyni sněmovny Jaroslavě Jermanové, která schůzi předsedala. Miroslav Kalousek se s ní alespoň hlasitě hádal. Šéf ANO ji ignoroval. Když se jej snažila usadit do slušnějších kolejí parlamentní diskuze, prostě mluvil dál, aniž ji vzal na vědomí. Však také Jermanová po chvíli poslušně zmlkla.

Podobné vidění, dělící svět tlustou a neprůchodnou čarou na „my“ a „oni“, vládne i Hradu. Ničení vlajek podél cesty čínského prezidenta do Lán či jejich trucovité nahrazování tibetskými není kdovíjakým hrdinstvím, ale také to není žádný atentát.

Přesto hlava státu (ústy mluvčího) označuje strůjce těchto protestů i jejich sympatizanty za „fašizující Čecháčky“ a TOP 09, jejíž starosta Prahy 6 si dovolil proti vlajkám na Evropské ulici protestovat, za „extremistickou stranu“. Vzhledem k tomu, že Zeman i Babiš obývají čelná místa žebříčků popularity, je jejich vliv na veřejnou debatu enormní. Pokud ještě výrazněji spojí síly a dále vyostří dělení jejích účastníků na dva tábory, nejspíš jim to zajistí dobré volební výsledky. Ale dopad na kvalitu českého veřejného prostoru bude drtivý.

Babiš důsledně dělí společnost na lidi, které má koupené on, a na ty, které má koupené někdo jiný. V tom je jeho pohled blízký Hradu.


Čtěte také:

BRAND24

Bělobrádek: Čapí hnízdo snižuje kredit vlády. Sobotka: Koalici to nerozbije

Babiš zakrýval vlastnictví Čapího hnízda, aby získal evropské miliony

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).