Menu Zavřít

MAREK ANTOŠ: Kvůli práci jsem dostal trojku z chování

9. 10. 2006
Autor: Euro.cz

K internetu se dostal jako čtrnáctiletý kluk. Dnes šestadvacetiletý Marek Antoš vlastní společnost Internet Info, která provozuje servery a patří k nejstarším společnostem na českém internetu.Marek Antoš využil jedné velké výhody - k internetu se dostal jako jeden z prvních.

K internetu se dostal jako čtrnáctiletý kluk. Dnes šestadvacetiletý Marek Antoš vlastní společnost Internet Info, která provozuje servery a patří k nejstarším společnostem na českém internetu. Marek Antoš využil jedné velké výhody - k internetu se dostal jako jeden z prvních. V roce 1994, kdy o existenci internetu měla v Česku ponětí jen hrstka lidí, domluvil Markův gymnaziální profesor fyziky pro celou třídu exkurzi na Fakultě jaderné a fyzikálně inženýrské. „Pamatuju si, že jsem z toho byl úplně paf. Od internetu jsem se od té chvíle už neodtrhl,“ vzpomíná Antoš, který získal možnost připojovat se na fakultě pravidelně k síti.

DRZOST SE MI VYPLATILA

Antoš začal brzy psát odborné články do časopisů. „O internetu se psalo velmi málo a když, tak jako o něčem dosti mytickém,“ vysvětluje Antoš, který měl v úmyslu tuto situaci změnit. Díky zkritizování článku šéfredaktora časopisu Bajt dokonce získal práci. „S veškerou drzostí čtrnáctiletého kluka jsem mu napsal, že to pochopil úplně špatně,“ směje se Antoš. Skončilo to tím, že Marek dělal v Bajtu správce systému BBS, jehož prostřednictvím se o rok později připojovali první nadšenci k internetu i z domovů.

Stejná „drzost“ se vyplatila i o dva roky později, kdy Marek jako šestnáctiletý napsal vlastní knihu „Připojte se k internetu“, která vyšla v nákladu pěti tisíc výtisků. „Všiml jsem si díry na trhu. U nás o internetu nic nevyšlo, existovalo jen pár překladů, a tak jsem si řekl, proč nezkusit napsat vlastní knihu. To už byla opravdická drzost, ale nakonec mi ji skutečně vydali v Computer Pressu, kde jsem zakotvil i jako redaktor,“ vysvětluje Antoš.

ZE ŠKOLY MĚ MÁLEM VYHODILI

Práce stále přibývalo, před maturitou byl již zaměstnaný na plný úvazek. To se samozřejmě nelíbilo učitelům, Antošovi narůstaly absence při vyučování. Dokonce byl ze školy málem vyhozen. „Bylo trochu legrační, že jsem dostal trojku z chování, ředitelskou důtku a podmínečné vyloučení za neomluvené hodiny a po pár měsících ředitelskou pochvalu za to, že mi vyšla vlastní knížka,“ směje se Antoš.

Vysokoškolské studium však bral již o něco vážněji. Dostal se na tři školy, které začal studovat současně. Do této doby sahají počátky jeho firmy Internet Info, kterou založil jako osmnáctiletý společně s Petrem Tesaříkem. „S podnikáním jsem vlastně začal kvůli tomu, že jsem měl málo času,“ zamýšlí se Antoš, který při studiu práv, politologie a ekonomie nestíhal již plný úvazek ve vydavatelství Computer Press. Proto musel odejít, s psaním ovšem přestat nehodlal, a tak založil internetový server Lupa.cz.

Lupa se poměrně brzy stala renomovaným serverem o internetu a její návštěvnost stoupala. „To mne motivovalo, abych začal psát víc. Po určitou dobu jsem zvládal psát dva články denně, což dnes vůbec nechápu,“ vzpomíná Antoš.

CESTA K MILIONŮM Na přelomu let 1999 a 2000 si firma pronajala kanceláře a přijala první zaměstnance. „Najednou už to nebyla legrácka vyráběná na koleně, ale začali jsme mít odpovědnost vůči kolegům a obchodním partnerům, že to zvládneme i finančně,“ tvrdí Antoš.

Zatímco v prvním roce dělal obrat Internet Infa kolem 300 tisíc korun, o dva roky později to byly již čtyři miliony, rok na to deset milionů. V tomto období byla firma několikrát oceněna Delloite & Touche jako jedna z padesáti nejrychleji rostoucích IT firem ve střední Evropě.

PODRAZ OD SPOLUPRACOVNÍKA V současné době provozuje společnost Internet Info kromě Lupy i zpravodajské servery Měšec.cz a Root.cz, systém pro měření a analýzu webových stránek Navrcholu.cz a také projekt Dobrý web, který se soustředí na konzultační služby pro optimalizaci internetového marketingu. Sám Antoš se na rok ujal řízení projektu Dobrý web poté, co se více než polovina realizačního týmu rozhodla odejít a založit konkurenční firmu. „Musím přiznat, že to pro mne byla jedna z nejtěžších chvil za celou dobu podnikání. Velmi nepěkným způsobem nás tehdy opustil člověk, který byl u nás skoro od začátku. Nebylo to jednoduché, ale svým způsobem jsem za tu zkušenost vděčný,“ konstatuje dnes Antoš.

NYNÍ PŘEDEVŠÍM DIZERTAČKA

Marek Antoš se však snaží stále více kompetencí předat spolupracovníkům. Řízení firmy svěřil kolegovi Jánu Simkaničovi jako výkonnému řediteli. „Na začátku roku jsem si řekl, že po osmi letech práce to chce určitou změnu,“ říká Antoš. Řídí strategii firmy a rozjíždí nové projekty.

Právě i díky tomu si nyní mohl dovolit odcestovat na roční studijní stáž do Švédska, kde hodlá dodělat dizertační práci. Jako doktorand na Právnické fakultě UK zkusil učit studenty. „Akademická půda mě skutečně hodně láká, rád bych tam nějakým způsobem zůstal,“ doplňuje Antoš.

BRAND24

MAREK ANTOŠ

Narodil se v roce 1979. Vystudoval právo na Právnické fakultě UK v Praze a politologii na Fakultě sociálních věd UK. V roce 1998 rozjel s Petrem Tesaříkem společnost Internet Info a založil server Lupa.cz, kde do roku 2005 působil jako šéfredaktor. Poté rok řídil projekt Dobrý web. Nyní dokončuje dizertační práci na studijní stáži ve Švédsku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).