Menu Zavřít

Manželé Ourednikovi: Spolehlivé okno ke hvězdám

28. 3. 2016
Autor: Daniel Amman

Manželský pár původem českých neurovědců si splnil sen. Založil ve švýcarských Alpách centrum pro astrofotografy.

Noční obloha nad údolím Val Müstair, které se nachází u východních hranic Švýcarska s Itálií, představuje ojedinělý, světelným smogem nerušený úkaz. Val Müstair leží na okraji Švýcarského národního parku, daleko od ruchu měst. Nadmořská výška téměř dva tisíce metrů výrazně snižuje tvorbu mlhy a řetězec hor chrání před nadměrnými srážkami a špatným počasím. Ve zkratce jde o výtečné místo pro pozorování hvězd ve střední Evropě, kterých dnes již moc není.

Právě zde se usadili neurovědci českého původu, manželé Jitka a Václav Ourednikovi. Třicet let studovali na špičkových světových univerzitách vývoj a plasticitu mozku savců a primátů a hledali nové možnosti, jak zvýšit jeho regenerační schopnosti. Přispěli zásadně k rozvoji svého oboru. Před deseti lety ale změnili svůj život od základu a začali se věnovat naplno svému koníčku – fotografování a astronomii. Opustili své profesorské posty ve Spojených státech a přestěhovali se do malebné alpské vesničky Lü. Zde založili a v roce 2009 otevřeli Alpine Astrovillage – centrum pro pozorování a fotografování hvězd.

Odhlasováno místními

„Prvním krokem bylo náš projekt představit místním i státním autoritám a dostat povolení k jeho realizaci. Podmínkou získání půjčky od kantonu Graubünden a banky mimo jiné bylo, že se obec stane garantem pro hrazení amortizace nemovitostí, které byly pro projekt nově vybudované. Obyvatelé Val Müstair pro projekt a závazek hlasovali,“ popisuje Jitka.

S manželem měli vše velmi dobře promyšlené a jejich původní nápad se od výsledku příliš neliší. Václav je odborníkem na teleskopy, počítače a astrofotografii. Spolu s Jitkou publikují získané fotografie v populárních časopisech a odborných knížkách a rozvíjejí zájem o pozorování nebe a jeho ochranu před světelným znečištěním. Pro vlastní publikace centra založila Jitka v minulém roce nakladatelství Caelus. Oba manželé pečují o chod centra a spravují jeho webové stránky. Jednání se švýcarskými úřady hodnotí jako velmi solidní a spolehlivé.

„Máme několik specializovaných teleskopů pro pozorování a fotografování nočního nebe a Slunce. Naším prvořadým cílem je astrofotografie, její popularizace a umožnění zájemcům různých úrovní znalostí využít perfektní nebe. Poskytujeme rady, přednášíme a učíme, jak pozorovat, fotografovat a zpracovávat získaná data,“ popisuje Jitka a dodává, že astrovesničku nelze chápat jako penzion se zvláštním zábavním programem, ale jako výukové centrum. A to nejen pro amatérské astronomy, ale i pro studenty, kteří si zde mohou pod odborným vedením vypracovat praktickou část maturitních a seminárních prací.

Ourednikovi přitom využívají svých dlouholetých pedagogických zkušeností na vysokých školách. Amatérští i profesionální astronomové a studenti, kteří do centra zavítají, se účastní vypsaných kurzů nebo si sestaví svůj vlastní program. Jsou ubytováni v garsonkách či dvoupokojových bytech centra, kde si sami vaří.

„Naše cílová skupina nejsou turisté a pozorovací večery pro ně jsou v našem programu spíše okrajové. Hlavní náplní je několikadenní pozorování a fotografování nebe,“ vysvětluje filozofii centra zakladatelka.

Přestože se nejedná o turistickou atrakci, ale spíše zájmové středisko, Alpine Astrovillage krátce po zprovoznění získalo ocenění Turistická perla.

Cesta k nezisku

Alpine Astrovillage bylo původně založeno jako firma. Dnes ale majitelé a zakladatelé usilují o transformaci do neziskové organizace.

CONTENT24

„Astrovesnička je od počátku vlastně neziskovou organizací. Bez výše zmíněné finanční pomoci obce a kantonu by její provoz byl obtížný. Jde tedy spíše o administrativně¬právní označení, které se mění,“ shrnuje Jitka změnu, od které si slibuje získání širších možností pro žádání o finanční podporu, a to především na nákup nové špičkové techniky a její údržbu.

Centru se tak otevřou další příležitosti, jak se posunout dál a vytvořit zájemcům ještě lepší podmínky pro fotografování nebe.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).