Menu Zavřít

Manželé a vlastnictví bytu

4. 7. 2005
Autor: Euro.cz

PORADNA* Jsem asi tři roky vdaná a s ročním dítětem na mateřské. Manžel si ještě před sňatkem vzal úvěr ze stavebního spoření na koupi bytu, společně ho užíváme a splácíme. Jako vlastník bytu je ve smlouvě napsán manžel, který je zároveň i členem společenství vlastníků. Já figuruji ve smlouvě jako manželka, resp.

PORADNA

BRAND24

Jsem asi tři roky vdaná a s ročním dítětem na mateřské. Manžel si ještě před sňatkem vzal úvěr ze stavebního spoření na koupi bytu, společně ho užíváme a splácíme. Jako vlastník bytu je ve smlouvě napsán manžel, který je zároveň i členem společenství vlastníků. Já figuruji ve smlouvě jako manželka, resp. spoluuživatelka bytu. Co se stane, kdyby manžel například zemřel, nebo kdybychom se rozváděli? Budu mít pak jako matka pečující o malé dítě nárok užívat tento byt? Nemůže mne společenství vlastníků bytových jednotek vyloučit a chtít, abych se vystěhovala? A jak by to bylo v případě, kdyby šlo o družstevní byt, manžel byl členem družstva a já v nájemní smlouvě byla jako spoluuživatelka bytu?

Marie D. U bytu v osobním vlastnictví je to jednoduché. Pokud manžel získal byt před sňatkem a je rovněž zapsán jako majitel v katastru nemovitostí, je byt jeho výlučným majetkem a všechna vlastnická práva náleží jemu. Naproti tomu byt získaný po svatbě se stává součástí společného jmění manželů a v rozvodovém řízení se v běžném případě dělí napůl. Situace, kterou líčíte, je v případě úmrtí jasná: majetek manžela se stane součástí dědictví a manželka s dětmi budou dědit podle závěti nebo podle zákona. Ze společenství vlastníků nemůže být manželka vyloučena, pouze žalována - například když nepřispívá do fondu oprav, hrubým způsobem porušuje stanovy společenství (rušením nočního klidu, bráněním přístupu do bytu v době kontrol a podobně). V případě rozvodu by samozřejmě zůstal byt majetkem manžela, ovšem s tím, že manželka má nárok, aby jí zajistil náhradní ubytování, protože se spolupodílela na splácení úvěru na koupi bytu i ze svých finančních prostředků. Bylo by nutné prokázat, že na splácení opravdu měla podíl. Není vyloučena ani možnost, že by museli byt společně sdílet dál. Jestliže by se jednalo o družstevní byt, bylo by tuto záležitost nutné vyřešit v rámci vypořádání společného jmění manželů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).