Menu Zavřít

Manipulace s Bitcoinem. Šestinásobný růst v roce 2013 mohl způsobit jediný člověk

16. 1. 2018
Autor: Michael Wuensch / Pixabay

Kryptoměna bitcoin zaznamenala v roce 2013 prudký nárůst své hodnoty. Během krátké doby se vyšplhala ze 150 dolarů až na tisíc dolarů. Američtí a izraelští vědci na základě analýzy dat ze zkrachovalé burzy Mt. Gox došli k závěrům, že za tímto nárůstem mohl stát jediný člověk, a to šéf burzy Mark Karpales.

Čtveřice vědců z americké Univerzity v Tulze a izraelské Univerzity v Tel Avivu publikovalo v časopise Journal of Monetary Economics zprávu nazvanou Cenová manipulace v bitcoinovém ekosystému. Z dat několikrát hacknuté a dnes již zkrachovalé burzy Mt. Gox se snažili vypátrat, co stálo za prudkým nárůstem ceny první kryptoměny během roku 2013.

BRAND24

Markus a Willy

V uniklé databázi objevili dvě záhady, které spolu pravděpodobně souvisí. Jeden účet (pojmenovali jej jako Markus) dokázal 14. února do 27. září 2013 neoprávněně získat 335 898 bitconů. Aktivní byl jen 33 dní z 225, pak se odmlčel. Markusovi se zjevně podařilo obelstít transakční systém, takže od ostatních uživatelů získal BTC, ale od něj nikdo žádné peníze neviděl, neplatil ani transakční poplatky.

Od 27. září 2013 (ani ne osm hodin po odmlčení Markuse) pak 50 dní řádilo 49 různých účtů souhrnně nazvaných Willy. Měly jedno společné. Vždy nakoupily BTC v hodnotě 2,5 milionu dolarů, odmlčely se, byl založen další účet, který opět nakoupil za 2,5 milionu atd. BTC se na účty připsaly, prodávající ale peníze neviděli. Willy celkově získal 268 132 BTC. Souhrnně jde o více než 600 tisíc neoprávněně získaných bitcoinů. Mt. Gox po vyhlášení bankrotu oznámil, že hackeři burzu připravili o 650 tisíc bitcoinů. Asi to není náhoda.

Celý článek si přečtěte na webu Cnews.cz


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).