Menu Zavřít

Manažerská smlouva

14. 1. 2016
Autor: Euro.cz

Jak se liší manažerská a pracovní smlouva? Vždyť manažer je také zaměstnancem firmy. Kamil Konečný Manažerskou smlouvu jako smluvní typ zákoník práce nezná. Přesto jsou v praxi manažerské smlouvy sjednávány. Uzavírají se mezi manažery (vedoucími pracovníky na vrcholném stupni řízení) na straně jedné a zaměstnavatelem na straně druhé.

Jak se liší manažerská a pracovní smlouva? Vždyť manažer je také zaměstnancem firmy.

Kamil Konečný

Manažerskou smlouvu jako smluvní typ zákoník práce nezná. Přesto jsou v praxi manažerské smlouvy sjednávány. Uzavírají se mezi manažery (vedoucími pracovníky na vrcholném stupni řízení) na straně jedné a zaměstnavatelem na straně druhé.

Ačkoliv platné pracovněprávní předpisy pojem manažerské smlouvy neznají, může být smlouva s takovým názvem platně uzavřena. (Smlouva se totiž posuzuje podle obsahu, nikoli podle názvu, pod kterým je uzavřena.)

Podle zákoníku práce ale může být pracovní poměr mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem založen pouze uzavřením pracovní smlouvy, jmenováním nebo volbou. Manažerská smlouva tedy sama o sobě nezakládá pracovněprávní vztah. Sjednává-li se však takto označená smlouva v souvislosti s pracovním poměrem, který nevzniká na základě volby či jmenování a obsahuje-li všechny podstatné náležitosti pracovní smlouvy (druh práce, místo výkonu práce a den nástupu do práce), jedná se vlastně o pracovní smlouvu, i když takto pojmenována není. Je-li manažerská smlouva uzavřena „jen“ v souvislosti s volbou či jmenováním (fyzické osoby) do funkce, nezakládá pracovněprávní vztah, mohou v ní ale být upraveny jiné otázky.

V manažerských smlouvách (či dodatcích k nim) je možné dále sjednat například takzvanou konkurenční doložku. Na druhou stranu nic nebrání tomu, aby taková doložka byla součástí i běžné pracovní smlouvy (v praxi je ale spíše součástí dodatku k pracovní smlouvě - zejména proto, že dohodu o konkurenční doložce lze sjednat nejdříve po uplynutí zkušební doby, jinak je ujednání o konkurenční doložce neplatné). Častá jsou také ujednání blíže specifikující další práva a nároky (požitky a výhody) související s výkonem funkce manažera - nejčastěji se jedná o přidělení služebního telefonu, počítače (notebooku) či automobilu.

BRAND24

Jak správně sepsat pracovní smlouvu - na dobu určitou a neurčitou, vzor, prodloužení, dodatek

V praxi, v obchodně-právních vztazích, se jako manažerská smlouva označují ujednání o podmínkách výkonu funkce statutárního orgánu nebo jeho člena. Takto sjednaná smlouva mívá obvykle charakter smlouvy mandátní. Zastává-li však v (obchodní) společnosti určitá osoba zároveň funkci statutárního orgánu či člena takovéhoto orgánu (např. představenstva) a současně manažerskou pozici (např. ředitele nebo náměstka), je třeba odlišovat podmínky výkonu obou těchto funkcí. Proto je vhodné na každou z nich uzavřít jiný typ smlouvy - manažerskou (pracovní) smlouvu pro úpravu podmínek výkonu jmenované funkce v souladu s pracovněprávními předpisy a mandátní smlouvu podle práva obchodního pro výkon funkce statutárního orgánu či člena statutárního orgánu.

Richard W. Fetter, právník

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).