Menu Zavřít

Manažeři ztrátových ČSA mají dostat zlatý padák 120 milionů korun

26. 11. 2009
Autor: profit

Bývalí manažeři ztrátových Českých aerolinií pod vedením Radomíra Lašáka mají dostat odstupné přibližně 120 milionů korun. Ministr financí Eduard Janota tomu chce zabránit.

Autor: ČSA

BRAND24

„Budu se snažit hledat kroky, které zabrání tomu, aby ta částka byla vyplacena,“ uvedl Janota. Patnáctka manažerů má obdržet tzv. výkonový bonus, který se počítá podle vývoje likvidity společnosti od roku 2006, tedy od nástupu Lašákova týmu. Porovnává se likvidita společnosti na konci každého roku se stavem na konci roku 2005. Do těchto výsledků se nezahrnují žádné mimořádné výnosy, například z prodaného majetku.

Současný systém odměňování manažerů nastavil podle Janoty bývalý ministr financí za ČSSD Bohuslav Sobotka v září 2006. Pro manažery je velmi výhodný, protože v roce 2005 se ČSA dařilo špatně. Janota uvedl, že systém odměňování managementu aerolinií hodlá změnit. „Tak vysoké odměny nejsou adekvátní. Provedeme změny v systému odměňování nejen v ČSA, ale také ve všech ostatních společnostech, ve kterých drží stát majoritní podíl,“ ujistil Janota.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).