Menu Zavřít

Mámo, táto, expanduju!

26. 3. 2010
Autor: Euro.cz

Mladičký Rus vytvořil videochat, jehož hodnotu experti odhadují na desítky milionů dolarů

Starý muž v podprsence. Francouzka v gorilí masce. Dva kluci převlečení za Spidermana. Banda opilých Angličanek, jež do webové kamery tlačí obnažené poprsí. Smutný třicátník inscenující vlastní sebevraždu. A seriózně vyhlížející pán v hranatých černých brýlích a latexových tangách. Vítejte v lidské zoo. Vítejte na nejnovější atrakci internetu Chatroulette.
Tvůrcem stránky www. chatroulette.com je sedmnáctiletý Rus Alexej Ternovskij, kterého již nebavil běžný videochat typu Skype. „Tam již předem víte, co vás čeká a s kým si budete povídat. To je strašná nuda,“ vysvětluje Ternovskij a dodává: „Na Googlu jsem pak hledal nějaký chat, který je založený na náhodě – a nenašel. Tak jsem si sedl a za dva dny a dvě noci naprogramoval stránku podle mých vlastních představ.“ Na Chatroulette se on-line uživatelé propojují náhodně – buď si jsou sympatičtí a dají se do hovoru, nebo nejsou a zkoušejí štěstí dál.

Jednoduchá hříčka Internetová platforma spojuje neznámé lidi sedící před webovými kamerami. Na stránce se mohou vidět, psát si anebo si povídat. Jedinou podmínkou je, aby uživatelé byli starší šestnácti let. Navíc je zakázáno do éteru vysílat obscénní či pornografický obsah. To se ale jaksi nedá kontrolovat. Jedinou obranou je tedy klávesa F9, kterou uživatel může chat okamžitě ukončit a je mu nabídnut další z náhodně vybraných partnerů. Tento systém přináší zážitky často brutální, tu a tam vtipné a rozhodně budí závislost. V současné době na stránkách Chatroulette narazíte na tisíce potenciálních chatových partnerů denně. Jsou mezi nimi i světoznámé celebrity. K fanouškům patří například hollywoodský švihák Ashton Kutcher, kapela Jonas Brothers, sexy herečka Jessica Alba anebo dědička hotelového impéria Paris Hiltonová. Svůj vynález mladičký Ternovskij spustil v listopadu 2009. Už týden po uvedení do provozu měla stránka denně 500 uživatelů, o měsíc později 50 tisíc a za další čtyři týdny vzrostla uživatelská základna na neuvěřitelných 1,5 milionu. Jednoduchou hříčku si oblíbili lidé po celém světě, dočkala se samostatného sloupku v New York Magazine, informovaly o ní CNN i The New York Times a nedávno ji dokonce věnoval reportáž i známý americký pořad Good Morning America.

BRAND24

Do školy nechodí, nudí ho Myslíte si, že sedmnáctiletý kluk nemá kapacitu na to řídit tak obrovský projekt, který má navíc růstový potenciál, o němž se mnohým špičkovým manažerům ze Silicon Valley může jen zdát? Chyba. „S pomocí webu to zvládám všechno sám,“ vysvětluje Ternovskij, jehož kanceláří je malý dětský pokojíček v bytě moskevského paneláku. Chatroulette spravuje pomocí bezplatného programu Google Analytics, který si během několika minut stáhl z internetu. Serverovou kapacitu, jež je k provozu takové stránky potřebná, si pronajímá – jak jinak než on-line. A kde na to vzal peníze? „Mámo, táto, řekl jsem, expanduju! Doporučil jsem jim, aby investovali. Jejich deset tisíc dolarů pro začátek stačilo,“ říká Ternovskij, který peníze samozřejmě už dávno splatil. Teď vydělává pomocí reklamních bannerů lemujících jeho stránky. Navíc před jeho bytem stojí fronta investorů. Perou se o něj IT společnosti z Ameriky, šéfové Googlu už ho pozvali na kávu a denně dostává e-mailem zhruba 200 nabídek. Experti hodnotu společnosti odhadují již dnes na několik desítek milionů dolarů. Nedávno se s mladičkým géniem sešel i car ruského internetu Jurij Milner. U něj si prý musí předem domluvit termín i Dmitrij Medveděv. S Ternovským prý „prokecali“ celé dvě hodiny. „Velmi ho zajímal můj projekt. A já jsem si vychutnával úspěch. Ani byste nevěřili, jak fantastický výhled na Moskvu je z jeho kanceláře v sedmapadesátém patře,“ popsal setkání zakladatel Chatroulette. O prodeji však prý zatím nezvažuje. Je to jeho dítě a on si ho chce vychovávat sám.
Chatroulette je minimalistický, necivilizovaný a divoký. Je plný exhibicionistů a podivínů. Na možnost k opravdovému pokecu tam narazíte jen málokdy. Je to antifacebook, návrat do internetového pravěku, bez profilů a pravidel. „Můj program je opravdovému životu mnohem blíž nežli cokoliv jiného, co internet v současnosti nabízí. Je to velkoměsto, v jehož ulicích potkáš mnoho neznámých lidí. Někteří se ti líbí, s některými si chceš pokecat a z některých se ti dělá špatně – takový už je život,“ vysvětluje princip svého webu mladý Moskvan. Sám vypadá jako typický šprt, jemuž v hodinách dějepisu spolužáci šťouchají verzatilkou do žeber a o přestávkách podrážejí nohy, ale to je omyl. Ternovskij totiž do školy vůbec nechodí. „Škola mě nudí. Je to ztráta času. Mám vlastní zdroje vzdělání. Například hodně čtu Wikipedii.“ Jeho největším snem prý bylo vlastnit úspěšnou internetovou stránku. Tu už má. „Teď chci vlastní firmu, kancelář a mít plno zaměstnanců v USA, centru kultury IT,“ plánuje teenager. Že by v USA musel platit vysoké daně, mladíkovi nevadí. Prý firmu pro jistotu zaregistruje ve Švýcarsku.

*
BOX
Kolotoč sexu, nudy a hrůzy**
Nedalo mi to a také jsem pokusil štěstí na virtuální ruletě. Pro nedočkavce: Ashtona Kutchera ani Paris Hiltonovou jsem nepotkal. Zato jsem za pár minut viděl víc penisů než zkušený urolog za celou kariéru. A tak jsem byl vděčný za tlačítko F9, díky němuž doba, po kterou jsem se musel dívat na věci, které opravdu vidět nechci, závisela jen na mých reakčních schopnostech. Asi po čtvrt hodině jsem narazil na sympatickou skupinu žen odněkud z Ameriky. Chvíli mě tiše pozorovaly a pak jedna vykřikla: „Jeeeé, podívejte se na ty brejle!“ Všechny se začaly strašně smát a pak zmizely. I jejich klávesnice měla „F devítku“. Namísto nich na mě najednou tupě zíral muž převlečený za klauna. Na oslovení ale nereagoval. F9: zrzavý teenager řve do kamery: „Fuck You!“ F9: Postarší pán hraje na kytaru Yellow Submarine. Chatroulette je prostě panoptikum lidstva v sekundovém taktu: sex, hrůza, nuda. Snůška znuděných obličejů, divokých masek, zvědavě vyhlížejících partiček a prázdných obývacích pokojů či pracoven. Tak ještě naposledy – F9: Z obrazovky na mě civí příjemný chlápek v baretu: „Bonjour, I’m Jacques from Paris. How are you?“

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).