Menu Zavřít

Mám peníze. Ale co s nimi?

21. 3. 2005
Autor: Euro.cz

PODNIKATELSKÉ INVESTICE Kam investovat, když vaše firma prosperuje natolik, že si může dovolit vyčlenit volné finanční zdroje a vložit je mimo podnik? Pokud vše nespolknou koníčky nebo zajištění solidního bydlení, lze investovat zejména do bankovních produktů. Vydělat se dá ale také na nemovitostech nebo třeba na dobrém víně.

PODNIKATELSKÉ INVESTICE

Kam investovat, když vaše firma prosperuje natolik, že si může dovolit vyčlenit volné finanční zdroje a vložit je mimo podnik? Pokud vše nespolknou koníčky nebo zajištění solidního bydlení, lze investovat zejména do bankovních produktů. Vydělat se dá ale také na nemovitostech nebo třeba na dobrém víně.

Na to, aby člověk patřil mezi nejbohatší jedno procento lidí na světě, stačí denní příjem ve výši 1300 dolarů, tedy zhruba 30 tisíc korun. To není až tolik, řekne si možná řada lidí. Nejbohatší procento lidí na světě se přitom podílí na celkových světových příjmech podle údajů Světové banky a Central Inteligence Agency téměř deseti procenty.

Přestože si občané Česka občas stěžují na pomale rostoucí platy, v celosvětovém srovnání patří k bohatým. S průměrnou mzdou 17 800 korun patří mezi třináct procent nejbohatších lidí světa. Zbývajících 5,2 miliardy lidí jsou na tom finančně hůře.

Nejmovitější lidé žijí v Evropské unii, USA, Japonsku, Austrálii, Kanadě a malých arabských zemích bohatých na ropu, například ve Spojených arabských emirátech. Asi osmdesát procent světového bohatství tak leží v rukou pětiny obyvatel.

A jak je to s bohatstvím v Česku? Během šestnácti porevolučních let zde nejenže vznikla početná vrstva menších a středních podnikatelů, ale vygenerovali se také ti, kterým firma opravdu dobře funguje a mají tolik peněz, aby je investovali i mimo firmu. Pro budoucí potřeby rodiny, pro děti, do svých koníčků a zálib.

Podívejme se tedy, jak se k takovým bohatším klientům chovají banky. Do jakých produktů lze investovat volné peníze v řádu desítek a stovek tisíc korun? A jaké další příležitosti vedle bankovních a pojišťovacích produktů nebo kapitálového trhu zde pro zhodnocení peněz existují?

VÝHODY BOHATŠÍCH

Bohatým klientům banky nabízejí celé balíčky služeb za velmi výhodné ceny, často s nulovým poplatkem za vedení účtu. V rámci nich lze získat i prestižní platební karty zadarmo.

Například Prémiové konto ČSOB přijde klienta, v případě, že udržuje průměrný měsíční zůstatek alespoň milion korun, na pouhých padesát namísto obvyklých 390 korun. Zadarmo je zasílání výpisů poštou, nulový je poplatek nejen za kartu Elektron či Standard, ale i Gold. Součástí balíčku, tedy bez dalšího poplatku, jsou rovněž internetbanking, telebanking či podání žádosti o úvěr. Peníze na účtě jsou úročeny jedním procentem.

Podobně štědrá je u zlaté karty Gold už jen Živnostenská banka. V balíčku Osobní menu Grand lze samozřejmě získat zadarmo i kartu Standard či Elektron. Vedení tohoto balíčku vyjde klienta na 289 korun měsíčně, poměrně levná (či zdarma) je zde i většina běžných služeb prováděných na účtu, počínaje trvalým příkazem, konče elektronickým bankovnictvím. Součástí produktu je i správa kontokorentního úvěru, sleva na zpracování hypotečního úvěru činí tisíc korun.

Rovněž CitiBank nabízí v rámci balíčku CitiOne vydání zlaté karty bezplatně (jinak stojí 2000 korun ročně). Podmínkou je, že klient udržuje průměrný měsíční zůstatek na účtu alespoň 200 tisíc korun. Za těchto podmínek je vedení celého balíčku zadarmo (normálně činí 250 korun měsíčně) a jako bonus jsou dva bezplatné výběry z bankomatů. Zdarma jsou internetbanking i telebanking. Balíček též obsahuje všechny běžné služby, včetně nadstandardní možnosti sestavení investičního profilu klienta. Nejvyšší možné úročení účtu je jedno z nejatraktivnějších na trhu a dosahuje 1,9 procenta.

Bezplatné je vedení balíčku (po splnění podmínek) také u Komplexního programu České spořitelny a Programu Plus eBanky. U spořitelny je nutné mít na sporožirovém účtu zůstatek minimálně dva miliony. Jinak přijde tento balíček měsíčně na 90 korun, což je ve srovnání s ostatními bankami docela levné. Běžné služby jsou zde relativně za vyšší poplatky, zadarmo je pouze karta Elektron a Standard, karta Gold vyjde ročně na 4000 korun.

BOHATSTVÍ VE SVĚTĚ

Gratis je ještě internetbanking a kontokorent. Pokud jde o karty, tak eBanka je u svého balíčku program Plus docela drahá, protože chce za Elektron ročně 240 korun, za Standard 450 korun. Vedení celého balíčku zde ale stojí měsíčně jen 19 korun - nebo dokonce nic v případě, že měsíční příjmy na osobním účtu dosahují alespoň 30 tisíc korun.

PRIVÁTNÍ PROGRAMY

Pro nejbohatší klientelu má většina bank vytvořeny takzvané privátní programy. Klient dostane svého osobního bankéře či poradce, samozřejmostí je pak odborná pomoc při modelování vlastního investičního scénáře.

„V rámci privátního programu CitiGold jim osobní bankéř pomůže s definováním optimální investiční strategie díky unikátnímu počítačovému programu, který je Citibank využíván celosvětově. Dále mohou klienti využívat nadstandardních bankovních služeb - od úročení účtů přes zlaté platební karty až po investice do fondů předních světových investičních společností. Privátní klienti mají k dispozici rovněž rozsáhlý program nebankovních služeb, a to nejen v Praze, ale i v dalších městech České republiky. Ten nabízí širokou škálu výhod v oblasti cestování a ubytování, právnických služeb, kultury, zábavy, gastronomie, módy, klenotnictví, sportu, zdraví a kosmetiky,“ uvádí Lukáš Juříček ze Citibank.

Mezi luxusnější služby v Citibank patří komplex Wealth Management. Jde o návrh investiční strategie odpovídající potřebám klienta, kterému předchází jeho podrobný scooring (ohodnocení). Jaká kritéria do něho vstupují? Například jeho zkušenosti v oblasti investování, věk, rodinný stav, finanční cíle, vztah k riziku, množství finančních prostředků či dobu, po kterou chce investovat.

V první fázi této služby se navrhne rozložení prostředků na krátkodobá aktiva a dlouhodobé investice. Pro ně následuje návrh základních typů investičních tříd, který je vytvořen tak, aby vyhovoval profilu klienta.

Jednotlivé investiční třídy jsou pak „naplněny“ konkrétními produkty. A to nejen produkty Citibank, ale i dalších finančních institucí. Každý krok je s klientem konzultován a odsouhlasen, o vývoji investice může dostávat i detailní zprávy. Minimem pro zařazení klienta do programu Wealth Management je 1,5 milionu korun.

AKCIE S JISTOTOU

V nabídce finanční skupiny Pioneer Investments lze najít obdobnou metodu sestavování investice klienta podle zadání vlastních požadavků a limitů s názvem Grant. Pro upřesnění - od října 2004 obhospodařuje skupina Pioneer podílové fondy ŽB Trustu patřícího do Živnostenské banky.

„Grant je počítačová aplikace pro tvorbu zajištěných portfolií pro ty, kteří nechtějí spekulovat a na trzích vydělávat velké zisky, ale naopak hledají ochranu kapitálu a inteligentní únik z nízkovýnosných termínovaných vkladů. Rádi by investovali do akcií, ale bojí se jich. Mají obavy z jejich nepředvídatelnosti a přitom by si chtěli sáhnout na jejich vysoké zisky,“ říká Petr Šimčák, ředitel prodeje a vývoje produktu Asset Management společnosti Pioneer-Investments.

Využití metody Grant vyžaduje podle Šimčáka jen tři vstupní údaje: časový horizont, výběr měny a minimální požadovaný výnos. „Většina lidí neví přesně, jaký chce výnos. Ví ale velmi přesně, čeho se bojí,“ vysvětluje Šimčák. Nejčastější odpovědí ohledně míry rizika je podle něj „alespoň neprodělat“ nebo „alespoň pokrýt inflaci“.

Co je tedy podstatou metody Grant? Celková investice se rozdělí na bezpečnou a rizikovou část. U bezpečné je předem znám výnos (například ze státních dluhopisů), u rizikové se nastaví, proti jakému krachu se chce klient pojistit. „Ta sexy věc je, že mám investici na rizikových trzích a jsem přitom zajištěn proti krachu. Ovšem nikoliv proto, že mi nějaký inteligent řekl, že akcie nemohou klesnout, jelikož je dobrá doba,“ vysvětluje Šimčák a doplňuje: „Riziko není vhodné zcela eliminovat. Ztratíte tím veškerý zajímavý výnos. Výhodnější je uzavřít riziko do předem definovaných koridorů nejistoty. Tedy říci si, co ještě snesu a podle toho si sestavit strategii. A těšit se z obojího. Když trhy rostou, tak z nadvýnosu. Když trhy klesají, pak z vědomí, že neprodělám více, než jsem si povolil.“ Grant podle Šimčáka nabízí nekonečnou kombinaci řešení. Jako příklad uveďme čtyři možné strategie. První je investice na dobu jednoho roku s limitem „neprodělat, jistit se proti 50procentnímu propadu na akciovém trhu“. Doporučení zní: 80 procent finančních zdrojů umístit na peněžní trh, 15 procent do dluhopisů a pět procent do akcií. Druhá strategie je investice na pět let se stejným limitem, tedy „neprodělat a jistit se proti 50procentnímu propadu na akciovém trhu“. Doporučení: 70 procent peněz dát do dluhopisů, 30 procent do akcií. Třetí strategie je investice na pět let s požadavkem dosáhnout alespoň dvouprocentního zisku ročně a zajistit se rovněž proti polovičnímu propadu na akciovém trhu. Doporučení zní: 80 procent peněz umístit do dluhopisů, 20 procent do akcií. Čtvrtá varianta se týká investice na dvacet let s požadavkem minimálně dvouprocentního zisku ročně plus jištění proti 50procentnímu propadu na akciovém trhu. Doporučení? 45 procent dluhopisy, 55 procent akcie. V tomto časovém horizontu zatím akcie vždy vydělaly. Pokud by se „chovaly normálně“ (což je poměrně realistické, protože dvacet let je dostatečných pro eliminaci rizik), portfolio by rostlo zhruba o sedm procent ročně.

KRYTÁ ZÁDA

Pojistku proti ztrátě, tedy onu sexy věc, lze najít i u trochu jiného typu produktu. Jde o takzvané zajištěné investice, mezi něž patří indexové či prémiové garantované vklady nebo fondy. Nabízejí rovněž šanci na nadstandardní úročení, ovšem jen tehdy, dojde-li k naplnění určitých tržních podmínek. Na druhé straně dávají jistotu vrácení celé investované částky plus minimálního úročení. Oproti výše uvedeným metodám u nich klient nemusí nastavovat míru rizika, ta je již definována konstrukcí produktu. Vklad klienta je rozdělen na dvě části: Jedna nese pevný a jistý výnos, druhou banka investuje na rizikovějších trzích, ovšem již podle vlastního rozhodnutí, na kterém se klient nepodílí. Pokud investice vydělá, vydělá i klient. Pokud nikoliv, klient neprodělá.

Například Živnostenská banka nabízí garantovaný termínovaný vklad EUROTOP 30, který dává možnost podílet se na růstu akcií třiceti významných evropských společností. Stejně tak je na trhu její čtyřletý vklad EUROTOP 50, který profituje z růstu akciového indexu padesáti největších evropských společnosti. Má opět stoprocentní garanci návratnosti vložené investice plus minimální úrokový výnos 0,4 procenta za čtyři roky. Aktuálně je v prodeji také vklad US TOP 500, do něhož je nutné investovat v dolarech a je vázán na vývoj amerických akciových titulů.

Obdobnou konstrukci nabízí pod názvem Prémiový vklad Česká spořitelna. Je namířen do oblasti trhu zahraničních měn na půl roku a má garantovaný výnos 0,3 procenta. Prémii ve výši pěti procent získá klient v případě, že v době splatnosti bude kurz koruny k euru (podle kurzu ČNB střed, jež lze najít v denním tisku) ve stanoveném pásmu, tedy například 30,30-31,10 koruny za euro. Vklad lze založit s částkou deseti tisíc korun a jejími násobky.

Citibank nabízí indexové vklady již od tří měsíců. „Jsou konstruovány tak, že úrokový výnos závisí na určitém vývoji kurzu eura k dolaru. Úrok, který klient dostane, může například záviset na tom, zda se kurz eura a dolaru udrží v předem dohodnutém rozpětí,“ tvrdí manažerka Martina Lovčíková. Citibank přijímá indexové vklady od sto tisíc korun, přičemž mechanismus může být různý. V jednom případě klient buď dostane vyšší úrok (aktuálně mezi třemi až čtyřmi procenty ročně), pokud se kurz z koridoru nevychýlí. Nebo dostane poměrnou část úroku podle toho, kolik dnů za dané období setrvá kurz ve stanoveném koridoru.

STAGNACE NEVADÍ

Zajímavou stavbu má zajištěný fond, který se objevil počátkem roku v nabídce České spořitelny. K dosažení vysokých výnosů totiž nepotřebuje nutně růst akciových trhů. Výnos až 40 procent je dosažitelný i při stagnaci či dokonce v případě určitého poklesu cen akcií. „Doba trvání fondu je určena na pět let, minimální investice do něj pět tisíc korun,“ vysvětluje Martin Viktora, ředitel úseku podpory prodeje České spořitelny. Výnos fondu se řídí dle vývoje vybraného koše 25 akcií vybraných českých i zahraničních firem.

Maximální výnos 40 procent může být dosažen tehdy, pokud žádný z titulů nebude klesat. „Jestliže klesne během pozorovací periody jedna akcie pod tento limit, snižuje se výnos o dvě procenta. Pokud klesnou dvě akcie, snižuje se výnos o čtyři procenta. Pokud tři akcie, tak o šest procent, pokud čtyři a více akcií, výnos se snižuje o osm procent,“ vypočítává Viktora.

Garantovaný fond nabízí i Komerční banka. Ta již loni v létě uvedla na trh světový fond Max a letos v únoru nabídla už Max III - otevřený podílový fond na dobu určitou. Nabízí stoprocentní garanci investovaných prostředků ke dni splatnosti. Investicí si klient kupuje podíl na růstu akciových trhů - při každém zvýšení hodnoty podílového listu fondu o 10 procent nad předchozí růst současně vzroste garantovaná hodnota o polovinu tohoto zvýšení, tedy o pět procent (například z jednoho na 1,05 procenta). Dojde-li k poklesu hodnoty podílového listu, garantovaná hodnota zůstává na předchozí úrovni - o již získaný výnos tak klient nepřijde. Fond je pětiletý a investuje do vybraných amerických, evropských a japonských akcií. Minimální investice činí deset tisíc korun, upisovací období končí 7. dubna. Podobný fond lze najít i v nabídce ČSOB: Světový strom 2 je čtyřletý a může dosáhnout výnosu až 30,88 procenta. Minimální zisk přitom garantuje na úrovni 9,15 procenta. Jeho konstrukce je založena na vývoji hodnoty koše dvaceti vybraných akcií.

JEDNORÁZOVÉ POJIŠTĚNÍ

Vyšší výnos než u termínovaného vkladu plus pojištění. To je další varianta investice, která nese víc než běžný vklad a obsahuje i bonus. Většina pojišťoven na trhu nabízí například takzvané jednorázově zaplacené pojištění.

Novinkou z loňského roku je například důchodové pojištění Renta u pojišťovny Kooperativa. „Klient složí určitou částku na pevně stanovenou pojistnou dobu a před jejím uplynutím se rozhodne, jakým způsobem mu peníze vyplatíme. Má na výběr mezi jednorázovou výplatou pojistné částky, nebo rentou, kterou mu bude pojišťovna vyplácet pět nebo deset let,“ vysvětluje mluvčí Kooperativy Marek Vích. Ta zaručuje klientovi minimální roční zhodnocení v rozmezí 2,43-3,37 procenta plus podíly na zisku. Minimální doba trvání pojištění činí pět let, minimální vklad 50 tisíc korun.

Jednorázové investiční životní pojištění nabízí jako společný produkt s pojišťovnou Aviva a Pioneer Investments i Živnobanka. Klient kromě základní pojistné ochrany získává možnost investovat do podílových fondů podle zvolené strategie. Standardní doba trvání pojištění je 10 let, s možností automatického prodloužení. Privátní investiční životní pojištění nabízí klientům možnost vedení pojistné smlouvy také v jiné měně než v korunách, a to v eurech a dolarech. Minimální výše pojistného je u Privátního investičního životního pojištění 1 milion korun, alternativně 40 tisíc euro nebo 40 tisíc dolarů.

S investicí ve výši od sto tisíc korun s možností „přihodit“ mimořádný vklad ve výši 10 tisíc korun lze jít do produktu ČSOB Optimal Profit Pojišťovny ČSOB. Doba spoření je pět let, po jejich uplynutí je však možné smlouvu prodloužit. Po celou pětiletou dobu je přitom klientovi garantován roční výnos 2,5 procenta, celkový profit je však díky připisovaným podílům na zisku vyšší a například v roce 2002 činil 4,3 procenta. Stane-li se pojištěný invalidním nebo vážně onemocní, je mu vyplacena celá hodnota pojištění bez srážky daně z výnosu. Se zajímavým výnosem může být i druhý produkt této pojišťovny, a to Maximal Invest 3. Fixní doba spoření je zde 6,5 roku, minimální garantovaný výnos za tuto dobu činí 13 procent, maximální až 31,2 procenta. Nejméně je zapotřebí vložit 30 tisíc korun. Produkt v sobě spojuje investici do životního pojištění a zajištěného fondu.

POHODLNÉ HYPOTEČNÍ LISTY

Jistý výnos, navíc s možností rychle získat hotové peníze zpět -to jsou investice do hypotečních zástavních listů. Prodává je řada bank na našem trhu, protože si tím opatřují prostředky financování hypoték. Hypoteční zástavní listy mají opět vyšší výnosnost než běžné termínované vklady a navíc výplata úroků nepodléhá dani z příjmu. Také s nimi lze obchodovat i před datem splatnosti.

Vydávat hypoteční zástavní listy může v tuzemsku deset bank. Největším emitentem je Hypoteční banka, dalšími jsou Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB, Raiffeisenbank, GE Capital Bank, Živnostenská banka, HVB Bank, Wüstenrot hypoteční banka a eBanka. Nominální hodnota jednoho hypotečního listu činí deset tisíc korun, roční úroky se pohybují kolem čtyř procent.

VYŠŠÍ VÝNOS, ALE S RIZIKEM

Pokud se nebojíte rizika, zkuste investice přímo do akcií na burze. Dobrou alternativou je i nákup nemovitosti nebo třeba dobrých značek vín. Ovšem rozhodně není rozumné takto investovat veškeré volné zdroje a určitě je zapotřebí vybrané oblasti rozumět.

Kapitálový trh přinesl loni na české burze nadprůměrné zisky - ročně i přes sto procent, ovšem jen těm zkušeným a informovaným. Nikde není řečeno, že nynější vývoj už je bublinou, která může kdykoliv splasknout.

Stejně tak velmi opatrně je potřeba pohybovat se na trhu s nemovitostmi.

„Realitní společnost Orco Property Group čeká v České republice nové kolo prodejů komerčních nemovitostí i rozvoj trhu bydlení,“ uvedl v listu Wall Street Journal Europe francouzský zakladatel a šéf firmy Jean-Francois Ott. „Bude tu celá řada potenciálních prodejců. Těmi budou především banky, které nahromadily nemovitosti jako zástavy za nesplácené úvěry. Většinu těchto dluhů již odepsaly a nyní jsou připraveny prodat. Dalším zdrojem přílivu nemovitostí na trh bude snaha firem zlepšit si kapitálové bilance a přiblížit se západní praxi. Firmy tak budou prodávat a zpětně najímat svá sídla,“ uzavírá Ott.

Tabulka

populace příjem na den podíl na světovém příjmu

spodních deset procent 1,1 USD 0,8 %

spodních dvacet procent 1,4 USD 2,0 %

polovina 2,3 USD 8,5 %

tři čtvrtiny 4,1 USD 22,3 %

85 procent 6,0 USD 37,1 %

nejbohatších deset procent 69,6 USD 50,8 %

nejbohatších pět procent 92,3 USD 33,7 %

nejbohatší procento 130,1 USD 9,5 %

Data z roku 2004.

Pramen: ČTK, The World Bank Development Research Group USA, Central Inteligence Agency.

Foto popis| Dobrou alternativou k investicím do fondů je nákup nemovitosti.

Foto autor| ilustrace: Jindřich Jetel

BRAND24

Foto popis| Kdo chce investovat do dobrých značek vín, měl by se orientovat v oboru nebo mít dobrého poradce.

Foto autor| foto: Luděk Vycpálek (2x)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).