Menu Zavřít

Malý Touareg přijede v lednu

17. 12. 2007
Autor: Euro.cz

Od 2. ledna bude v prodeji nejžhavější novinka Volkswagenu – terénní Tiguan. V minulém týdnu byly první novinářské jízdy v rakouských Alpách.

**Volkswagen Tiguan

Od 2. ledna bude v prodeji nejžhavější novinka Volkswagenu – terénní Tiguan. V minulém týdnu byly první novinářské jízdy v rakouských Alpách.

Tiguan vypadá podobně jako jeho větší sourozenec Touareg. Má stejnou čelní masku, po stranách se nad mohutnými lemy blatníku rozpíná protáhlá silueta typická pro staršího bratra. Také strmá záď s krátkým převisem připomíná Touareg, jsou zde ale jiná světla. Podvozek si Tiguan vypůjčil od passata, interiér vychází zase z golfu plus. Automobil se bude prodávat ve dvojí úpravě – terénní a silniční. Lišit se budou nájezdovými úhly.

Prodejci začnou auto nabízet ve třech výbavách a pouze s přeplňovanými motory: třemi benzinovými a dvěma naftovými. Jaké jsou naše postřehy z prvních jízd? Na zhruba 500 kilometrovou trasu z Prahy do rakouského Zell am See jsme měli k dispozici vůz s pohonem všech čtyř kol a naftovým dvoulitrem se systémem common-rail o výkonu 103 kilowattů. Šel perfektně odspodu a v režimech přes tři tisíce otáček nevibroval, jak se stávalo některým předchozím naftovým agregátům Volkswagenu, které neměly common-rail. Do cíle jsme dojeli s průměrnou spotřebou 6,5 litru nafty na sto kilometrů, což je na terénní auto solidní šetrnost.

BRAND24

V terénu sice Tiguan neumí to co Touareg, nemá například upravené převody, ale ani v hlubokém sněhu nebo blátě se s touto čtyřkolkou člověk neztratí. Auto má v nejvyšší výbavě „Track & Field“ takzvanou offroadovou funkci, která na jediný stisk spínače aktivuje řadu dalších. Patří mezi ně mimo jiné asistent pro jízdu z kopce, přizpůsobení elektronické závěry diferenciálu, přizpůsobení ABS nebo asistent pro jízdu do kopce.

Vůz startuje na 772 600 korunách a nabídce bude také podnikatelská verze N1, umožňující odpočet DPH.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).