Menu Zavřít

Malotraktor v plné jízdě

13. 6. 2005
Autor: Euro.cz

FIRMA VARI LIBICE Mezi úspěšné středočeské firmy patří výrobce zahrádkářské a komunální techniky Vari. Podnik proslul ještě za socialismu výrobou legendárního „stroje na všechno“, malého traktůrku Terra. Firmě se daří i po privatizaci a v poslední době rozšířila produkci i na výrobu lodí.

FIRMA VARI LIBICE Mezi úspěšné středočeské firmy patří výrobce zahrádkářské a komunální techniky Vari. Podnik proslul ještě za socialismu výrobou legendárního „stroje na všechno“, malého traktůrku Terra. Firmě se daří i po privatizaci a v poslední době rozšířila produkci i na výrobu lodí. Mminitraktory Terra byly již před rokem 1989 jedním ze symbolů české vesnice. Znal je každý zemědělec či kutil. Fungovaly na bázi stavebnice. K motoru a nápravě se dvěma koly se připojovala různá přídavná zařízení, takže stroj se používal na širokou škálu činností - od sečení trávy až po odklízení sněhu. Firma Vari, která se dodnes v Libici nad Cidlinou věnuje výrobě zemědělské a zahradní techniky, na tradici šikovného systému navázala. V devadesátých letech prošla privatizací a v současnosti výborně prosperuje. Loni měla obrat 180 milionů korun, zaměstnává 135 zaměstnanců a je největším výrobcem sekaček ve střední Evropě. Kromě přídavků k systému Terra vyrábí společnost speciální sekačky na vysokou trávu a na likvidaci trávy i plevelu. Podle předsedy představenstva Jiřího Belingera jsou v této oblasti dva trendy. Jednou skupinou zákazníků jsou majitelé malých pozemků, kteří nakupují nejraději velmi levné sekačky ve slevových akciích. Druhou skupinou klientů jsou vlastníci větších pozemků, kteří chtějí stroje s velkým výkonem za rozumné peníze. Vari se snaží oslovit obě skupiny zákazníků. Novým trendem je podle Belingera sekání i vysoké trávy a likvidace porostu přímo při sečení tak, aby majitel pozemku již nemusel řešit, co s posečenou trávou udělá. Novou oblastí, kam se snaží firma proniknout, je také výroba rekreačních, sportovních, obytných a rybářských lodí a přístavišť. PRAHA V SOUSEDSTVÍ? PROBLÉM!

Podnikatelské prostředí ve Středočeském kraji není podle Belingera dobré. „Dostatek pracovních příležitostí pro kvalifikované lidi ve snadno dostupné Praze a nedostatek učňovských a středních škol ve strojírenských oborech vedou k tomu, že je zde větší poptávka po kvalifikovaných pracovnících než v severních Čechách nebo na Moravě,“ říká. „Jedinou výhodou blízkosti Prahy je dostupnost jak pro zahraniční partnery, kteří přiletí letadlem, tak pro specialisty na zahraniční obchod, kteří k nám z hlavního města dojíždějí,“ dodává.

Blízkost metropole se podle podnikatele projevuje také v tom, že zaměstnanci očekávají vysoké platy. Tlak na mzdy a dalšího konkurenta při získávání kvalifikovaných pracovníků představuje také nová obří automobilka TCPA u Kolína.

KOMORU CHVÁLÍME, POLITIKY NE

Jiří Belinger si pochvaluje spolupráci s Krajskou hospodářskou komorou. „V posledních dvou letech se výrazně zlepšila. Dostáváme množství informací o nových možnostech podnikání, zahraničních kontaktech a zúčastnili jsme se několika seminářů a zahraničních cest, které hospodářská komora organizovala,“ upřesňuje Belinger.

Podnikatel také chválí některé státní organizace: „Ze státních institucí bych nejvíce vyzdvihl práci Českomoravské záruční a rozvojové banky, která poskytuje zajímavé produkty zejména v oblasti zajištění při úvěrování komerčními bankami. Velice dobrá spolupráce je také s Českou exportní bankou a Exportní pojišťovnou EGAP,“ říká Belinger.

Celkový státní přístup k malému podnikání ale kritizuje: „Připadá mi, že zejména politici zapomínají na to, že právě malé a střední podniky v Česku zaměstnávají téměř 60 procent obyvatel a tvoří více než 60 procent HDP.“

Belinger zároveň vypočítává některá opatření, která by podle něj podnikání pomohla: „Snížení daní aspoň na průměrnou evropskou úroveň a některé úpravy v zákoníku práce. Zejména větší pružnost pro přijímání a propouštění zaměstnanců podle vývoje zakázek, které by umožňovalo krátkodobé zaměstnání bez rizika vysokých ztrát odchodným.“ Podnikatel zároveň upozorňuje na to, kam může nesprávná politika vést: „Odstrašujícím příkladem sociální politiky a dopadů na hospodaření země jsou Francie a Německo. Tam všichni, kdo mohou, stěhují své výrobní závody do Asie.“

Sama firma Vari zatím zůstává v Libici a do světa posílá jen své výrobky. Její nejúspěšnější stroj s názvem Adela se prodává již ve více než dvacítce zemí.

CONTENT24

HISTORIE FIRMY

Společnost vznikla již v roce 1951 pod názvem Mepol Libice. Od roku 1970 vyrábí malou zahradní techniku, oblíbený stavebnicový systém Terra. V roce 1988 rozšířila firma výrobu o zmodernizovaný typ Vari. V roce 1991 byl podnik zařazen do první vlny kuponové privatizace a zprivatizován. Zhruba 60 procent akcií patřilo investičním fondům, zbytek akcionářům. V roce 1995 koupila akciová společnost BG Technik CS majoritní část akcií a zahájila na základě provedeného marketingu rozsáhlé rozšíření výrobků vyráběných v závodě Vari. Během tří let se firma stala největším výrobcem diskového sečení ve střední Evropě.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).