Menu Zavřít

Maloobchodu se dařilo i v září. Růst ale zpomalil

7. 11. 2016
Autor: Archiv

Tržby v maloobchodě bez aut v září zpomalily meziroční růst na 4,7 procenta ze srpnových osmi procent. Zatímco v srpnu bylo ale letos o dva pracovní dny více než loni, počet zářijových pracovních dní byl stejný. Meziměsíčně se maloobchodní tržby zvýšily o 0,6 procenta. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Nejvyšší tempo růstu zaznamenal tradičně internetový a zásilkový prodej, který si proti loňsku polepšil o 21,5 procenta. Tržby rostly i ve specializovaných prodejnách s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci (o 5,8 procenta) nebo domácnost (o 4,2 procenta) a v obchodech s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím (o 4,6 procenta). Lidé více nakupovali jak v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin (o 3,6 procenta), tak v prodejnách specializovaných (o 3,4 procenta).

Prodeje naopak klesly obchodům s počítačovým a komunikačním zařízením, a to o 5,9 procenta. Pokles o 1,7 procenta pak vykázal prodej oděvů a obuvi.

Sezonně očištěné tržby za prodej a opravy motorových vozidel v září klesly meziměsíčně o 1,4 procenta. Ve srovnání s loňským zářím se očištěné tržby zvýšily o čtyři procenta. „Meziročně neočištěné tržby za prodej motorových vozidel včetně náhradních dílů vzrostly o 3,5 procenta a za opravy o šest procent,“ uvedli statistici.

Za celé 3. čtvrtletí se v maloobchodě bez aut tržby očištěné o kalendářní vlivy meziročně zvýšily o 5,1 procenta, bez očištění pak o 4,7 procenta. Neočištěné tržby za prodej pohonných hmot vzrostly proti loňsku o 6,8 procenta, za nepotravinářské zboží o 6,6 procenta a za potraviny o 1,5 procenta.

BRAND24


Dále čtěte:

Kofola stojí před rozvodem

Carlsberg nabídne Britům české pivo bez lepku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).