Menu Zavřít

Maloobchod v prosinci zpomalil. I kvůli uzavření obchodů o Vánocích

6. 2. 2017
Autor: Pixabay.com

Tržby v maloobchodě bez aut se loni zvýšily meziročně o 5,6 procenta, rostly ve všech měsících roku. V prosinci, kdy tradičně vrcholí vánoční nákupy, zvolnily meziroční růst na tři procenta po listopadových 7,9 procenta. Podle analytiků za pomalejším růstem v prosinci stály uzavření velkých obchodů o vánočních svátcích a slabší vánoční nákupy. V dalších měsících by ale rychlý růst tržeb obchodníků měl pokračovat.

„Přestože prosinec je pro obchodníky obvykle jeden z nejúspěšnějších měsíců v roce, nemalou část nákupů vánočních dárků realizovali spotřebitelé už v listopadu. Velkou roli hrálo také zavření větších obchodů během vánočních svátků kvůli nové legislativě,“ uvedla analytička Monika Junicke z Raiffeisenbank.

Podle Viktora Zeisela z Komerční banky přispěly k pomalejšímu růst útrat pravděpodobně i slabší vánoční nákupy. „Trh očekával, že Vánoce přinesly nákupní horečku. Naproti tomu reálná data po očištění o sezónní faktory ukazují, že prosincové nákupy byly nižší než v listopadu. Maloobchod by měl však v růstu pokračovat,“ dodal Zeisel.

Z hlediska dynamiky růstu byl poslední loňský měsíc druhým nejslabším za celý rok 2016. „Přesto ale budou obchodníci vzpomínat na loňský rok v dobrém. Jako celek byl totiž druhým nejlepším od finanční krize roku 2009, když ho dynamikou růstu tržeb předčil jen rok 2015. Poněkud vlažnější přístup domácností k nakupování před koncem roku nevyplýval ze zhoršení jejich nominálních příjmů,“ uvedl Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

„Loňský rok byl pro tuzemský maloobchod rokem velmi úspěšným: silný růst prodejů je reflexí vývoje na tuzemském trhu práce a celkové nálady v české ekonomice,“ dodal hlavní ekonom Generali Investments CEE Radomír Jáč. Hlavní ekonom ING Bank Jakub Seidler připomněl, že tržby obchodníků v Česku rostou dva roky téměř dvojnásobně rychleji než v celé EU.

Vývoj tržeb maloobchodu v roce 2016:


source: tradingeconomics.com

Zajímají vás další makrodata? Naleznete je na webu Finance.cz

Prodej pohonných hmot loni vzrostl o 7,5 procenta, tržby za nepotravinářské zboží se zvýšily o 6,8 procenta a za potraviny o 3,3 procenta. Nejvyšší růst zaznamenaly tržby za zboží prodávané přes internet či prostřednictvím zásilkové služby, a to o 21,9 procenta. V motoristickém segmentu se tržby zvýšily o osm procent, když prodej motorových vozidel vzrostl o 8,6 procenta a tržby za opravy aut o 5,4 procenta, uvedl dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Ve specializovaných prodejnách s nepotravinářským zbožím se o sedm procent zvýšily tržby za výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, o šest procent za výrobky pro domácnost a o 4,6 procenta za oděvy a obuv. Více se prodávalo také farmaceutické, zdravotnické a kosmetické zboží i počítačová a komunikační zařízení.

CONTENT24

V prosinci se prodej pohonných hmot meziročně zvýšil o 6,8 procenta, nepotravinářského zboží o 4,1 a procenta a potravin o 0,1 procenta. Nejvíce rostl, stejně jako za celý rok, internetový a zásilkový prodej. V prosinci to bylo o 15,9 procenta. Tržby ve specializovaných prodejnách potravin byly vyšší o 2,2 procenta, v nespecializovaných s převahou potravin stagnovaly. O 1,5 procenta klesly prosincové prodeje potřeb pro domácnost. Tržby za prodej a opravy motorových vozidel se v posledním měsíci roku zvýšily o 5,5 procenta, vyšší růst zaznamenaly opravy aut.

Dále čtěte:

Letošní rozpočet odstartoval nejhůře od roku 2009. Schází peníze z EU

Inflace loni stoupla nejvíce za tři roky. V prosinci dosáhla cíle ČNB

Chudí Češi. Za rok si vydělají 37 procent průměru EU


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).