Menu Zavřít

Málo odpočinku, špatné stravování, nadváha. Zdraví českých podnikatelů je v ohrožení

23. 9. 2016
Autor: Profimedia.cz

Stravuje se třikrát denně, málo spí a nemá čas na aktivní pohyb. Odpočinkem tráví jen hodinu denně a na dovolené je dva, maximálně tři týdny v roce. Nejčastěji trpí na bolesti zad, nadváhu nebo vysoký krevní tlak. To je stručný popis životního stylu typického českého podnikatele. Přesto se osm z deseti českých podnikatelů cítí zdravě a je se svým životem spokojeno. Tyto a další závěry o zdraví a životním stylu českých podnikatelů přináší exkluzivní průzkum poradenské společnosti EY.

► Více než polovina českých byznysmenů nemá během roku volno delší než tři týdny. Čtvrtina dokonce maximálně dva týdny. Více dnů dovolené si však berou ženy, 58 % alespoň čtyři týdny

► Podnikatelé spí v průměru 7 hodin denně, třetina vstává před šestou ranní

► Muži podnikatelé mají horší stravovací návyky, polovina (48 %) jí jen třikrát denně. Ženy podnikatelky jí pětkrát denně (29 %)

► Jen čtvrtina (26 %) si najde čas na aktivní pohyb alespoň 1 hodinu denně, polovina z nich si navíc nenajde ani hodinu denně na odpočinek

► 8 z 10 podnikatelů se však přesto všechno cítí zdravě. Nejčastěji je trápí bolesti zad (30 %), nadváha (27 %) a vysoký krevní tlak (23 %), jen každý dvacátý má deprese

„Čeští podnikatelé neumí odpočívat a práce je pro ně prioritou. Nedělá jim problém trávit v ní 12 hodin denně a někdy i víkendy, což má vliv na jejich špatné zdravotní návyky. I přesto všechno ale zdravotní obtíže nepociťují, nebo je alespoň nepřiznávají. Úspěšní čeští podnikatelé jsou totiž většinou neskuteční dříči,“ hodnotí výsledky průzkumu Magdalena Souček, vedoucí partnerka společnosti EY v ČR a v části regionu střední a jihovýchodní Evropy.

Brzké vstávání - recept na úspěch?

Jednu věc má drtivá většina podnikatelů společnou - jejich den začíná brzy. Pouze čtvrtina z nich vstává později než v sedm hodin ráno. Jsou však i případy, kdy se podnikatelé nebo podnikatelky pravidelně probouzí před pátou ranní, nebo naopak po deváté hodině. Drtivá většina ale začíná svůj den mezi pátou a sedmou hodinou.

Budíček je zajímavý údaj, ale je jen jednou částí celkové mozaiky o životním stylu české podnikatelské elity. Zajímavé informace přináší i zjištění, kolik toho čeští byznysmeni celkem naspí. Většina se vejde do společenského průměru - 7-8 hodin denně. Ti zbylí denně prospí zhruba šest hodin. „Výsledky ukazují, že trendem mezi českými podnikateli a podnikatelkami a možná i malým návodem na úspěch, je chodit spát před půlnocí s brzkým ranním budíčkem,“ komentuje Magdalena Souček.

„Vysoký výkon, nízká spotřeba“

Trávit v práci kolem 50 hodin týdně není nic neobvyklého, pro pětinu podnikatelů se odpracované hodiny zastaví až nad hodnotou 70. Není tedy překvapením, že například na sport příliš času a energie nezbývá. Stejně tak si málokterý podnikatel najde čas odpočívat. Čtyři z pěti dotazovaných podnikatelů stráví odpočinkem méně než dvě hodiny denně.
S čím si majitelé firem skutečně hlavu nelámou, je stravování. Vegetariánství, veganství, raw strava, dělená strava či abstinence? Drtivá většina respondentů nedodržuje ani jeden z těchto stravovacích režimů. K jídlu se navíc nedostanou častěji než třikrát, čtyřikrát denně.

Kombinace těchto faktorů je možná příčinou nejčastěji zmiňovaného dopadu špatné životosprávy mezi podnikateli. Nadváhu jako zdravotní problém uvedla až čtvrtina respondentů. Na první příčce však dominuje bolest zad. Jaké další zdravotní potíže podnikatelé uváděli?

Nedostatek odpočinku, špatné stravování a boj s nadváhou, krátké dovolené. Zdraví českých podnikatelů je v ohrožení, přesto se většina z nich cítí fit

BRAND24

Ve prospěch jejich zdraví nehovoří ani fakt, že na zdravotní prohlídky k lékařům chodí většinou pouze v případech, kdy je začne trápit akutní problém.

Nic z toho však českého podnikatele nemůže zastavit. Přes všechny negativní aspekty podnikatelského života, 64 % dotazovaných uvedlo, že se cítí zdravě či bez vážnějších zdravotních potíží. Pouze další necelá čtvrtina (21 %) přiznala alespoň únavu.

Nominujte svého EY Podnikatele roku
Společnost EY hledá v České republice již sedmnáctého EY Podnikatele roku, který bude Českou republiku reprezentovat na světovém finále v Monte Carlu. Porotu soutěže zajímají nejen hospodářské výsledky, ale především výjimečný podnikatelský příběh. Soutěží se v kategoriích EY Podnikatel roku České republiky, EY Technologický podnikatel roku, EY Začínající podnikatel roku a EY Společensky prospěšný podnikatel roku. Novinkou sedmnáctého ročníku soutěže EY Podnikatel roku je Cena České televize – Podnikatelský přínos kultuře a umění. Oceňováni budou i nejlepší podnikatelé v krajích. Nominovat podnikatele do soutěže může kdokoliv, nejlépe prostřednictvím nominačního formuláře na stránkách www.podnikatelroku.cz. Na stejných webových stránkách je k dispozici rovněž přihláška pro podnikatele. Uzávěrka přihlášek i nominací je 21. října 2016.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).