Menu Zavřít

Malé a střední české podniky si rozdělí zakázky za desítky milionů korun

12. 5. 2010
Autor: profit

Zakázky za několik desítek milionů korun od velkých zahraničních investorů mezi malé a střední české firmy dne 12. května 2010 rozdělí Veletrh dodavatelských příležitostí pořádaný agenturou CzechInvest. Veletrh se koná v Technologickém a inovačním centru ČKD Praha ve spolupráci se Sdružením pro zahraniční investice AFI.

Autor: Profit

„CzechInvest tímto způsobem malým a středním českým podnikům otevírá cestu mezi dodavatele velkých nadnárodních korporací. Faktem je, že bez naší pomoci by pro ně tato cesta byla mnohem komplikovanější, ne-li zcela nedostupná,“ upozorňuje Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

„Na základě představ investorů o tom, jaké dodavatele hledají, a také na základě zkušeností z obdobných akcí v minulosti bych celkovou hodnotu nabízených kontraktů odhadl na desítky milionů korun. Důležitější je ale to, že tyto kontrakty zesilují sekundární efekty přímých zahraničních investic a pomáhají udržovat a vytvářet nová pracovní místa,“ dodává Michal Stieber, ředitel Odboru řízení investičních projektů agentury CzechInvest.

„Počátečním požadavkům investorů odpovídalo na pět stovek profilů českých firem z těch, které máme v naší databázi dodavatelů. Ve spolupráci s investory jsme nakonec vybrali čtyři desítky malých a středních podniků, které nejlépe odpovídaly tomu, co velké společnosti hledají,“ říká Vít Švajcr, vedoucí oddělení rozvoje dodavatelů agentury CzechInvest. „Do databáze, ze které jsme vybírali, se může přihlásit po splnění základních kvalifikačních předpokladů jakákoli česká výrobní firma.

Databáze jsou dostupné na http://suppliers.czechinvest.org.

V letech 2001 až 2009 pomohl CzechInvest českým firmám uzavřít dlouhodobé kontrakty celkem za 400 milionů amerických dolarů, tedy v přepočtu za víc než osm miliard korun. „To je zhruba obrat šesti středních firem během tří let. Nejvíc kontraktů jsme pomohli zprostředkovat v letech 2005 a 2006. Pokles objemu kontraktů v posledních letech kopíruje situaci v globální ekonomice, což je ale také důvod, proč CzechInvest Veletrhy pořádá – abychom tuto situaci pomohli obrátit,“ dodává Švajcr.

BRAND24

„Ačkoli se v poslední době objevují zprávy o hospodářském oživení, zejména pro malé a střední podnikatele ale skutečnost bývá mnohdy odlišná. Ti se často s recesí potýkají hůře než nadnárodní korporace. Kromě podpory přílivu zahraničních investorů je jedním z cílů Sdružení pro zahraniční investice – AFI také rozvoj podnikatelského prostředí.

Více na BusinessInfo.cz.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).