Menu Zavřít

Majitelé cihlových domů mají šanci na dotaci

2. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Majitelé cihlových domů s nájemníky budou moci zřejmě od září získat dotaci na opravu domů v havarijním stavu. Dosud byly za státní peníze opravovány pouze domy panelové. „Podmínkou je, že příslušný dům musí být starý minimálně 17 let.

Na jeden byt mohou majitelé získat dotaci až 55 tisíc korun,“ řekla ředitelka odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Daniela Grabmüllerová.

Původní omezení pouze na panelové domy je podle ministerstva diskriminující. Často si na toto omezení podle ministerstva stěžovali zejména majitelé ostatních bytových nájemních domů, které jsou většinou ještě starší než domy panelové.

BRAND24

Podmínkou přiznání dotace však také bude, že firma, která bude dům opravovat, musí poskytnout záruční dobu na opravy nejméně deset let. Tradiční dvouletá záruční lhůta například u zateplení není podle ministerstva dostatečná. Některé domy byly opraveny nekvalitně a zateplovací vrstva se odlupuje. Kvalitní zateplení by přitom podle odborníků mělo vydržet až 20 let.

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek předložil vládě příslušný návrh minulý měsíc. Nyní na něm pracuje legislativní rada vlády, kabinet ho projedná během prázdnin. Účinnost je předpokládána od září letošního roku. Dotaci bude poskytovat Státní fond rozvoje bydlení.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).