Menu Zavřít

Mají na to, postoupí

10. 12. 2009
Autor: Euro.cz

EURO light

BRAND24

Pamatujete si ještě, jak jsme před čtyřmi roky napjatě sledovali, které týmy českým šutérům přisoudí los do základní skupiny MS ve fotbale? Ano, pořád ještě mi zní v hlavě Itálie, Ghana, USA, hratelná skupina, naši na to mají, postoupí… no, nepostoupili… Každopádně se již půl roku před výkopem rozebírali soupeři, bookmakeři vypisovali první kurzy, debatovalo se v hospodách, novinách i v televizi. To vše je dávno pryč, český fotbal ovládla krize, forma se vytratila a šampionát v Jihoafrické republice reprezentaci utekl. A přiznejme si, že ne těsně. Tak koho by teď zajímalo losování, zvláště když největší globální sportovní akce roku začne až 11. června.
Trochu jsem slavnost v Kapském městě sledoval a řeknu vám, opravdu to bez Čechů v osudí nemělo správnou šťávu. Favorité jsou po losu vesměs jasní, outsideři sice odhodlaní, ale vlastně smíření s tím, že brzy vypadnou. Zlobiví Francouzi odsunutí do čtvrtého losovacího koše se hrou osudu dostali k hostitelům, kteří to možná odnesou. Všichni ostatní si oddechli, že galský kohout bude kokrhat někde jinde.
Českého fandu neprobraly ani obecné fráze zúčastněných typu „kvalitní soupeři, ale hrát se s nimi dá“. Pěkně tu nudu shrnul trenér domácí JAR Carlos Alberto Parreira: „Po dnešku (losovalo se 4. prosince) si myslím, že neexistuje ani žádná skupina smrti, je to všechno dobře vyvážené.“ Skupinu smrti našel až brazilský internacionál Kaká – tu jejich, i když posuďte sami – s Portugalskem, Pobřežím Slonoviny a Severní Korejí snad pětinásobní mistři světa postup uhrají. Komentář hvězdného Cristiana Ronalda pak zrovna nepřipomínal jeho invenci na hřišti, když prohlásil, že aby Portugalci postoupili, „musejí makat naplno“. Ale budiž.
Žádné expresivní přívlastky se tedy nekonaly, až na jednu výjimku. Róbert Vittek, opora slovenské reprezentace, si vybásnil „skupinu štěstí“, v níž se ocitli přemožitelé českých fotbalistů z kvalifikace. Dostali Itálii, Paraguay a Nový Zéland. Ano, to je hratelná skupina, mají na to, postoupí… přejme jim to.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).