Menu Zavřít

Mají do vlády vstupovat podnikatelé?

19. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Mají do vlády vstupovat podnikatele?

Přestřelka ANO Jana Bobošíková poslankyně Evropského parlamentu Jsem jednoznačně pro to, aby ve vládě lidé se zkušenostmi v čestném a férovém podnikání (což zdůrazňuji) převažovali. Dokonce si troufám říci, že být vládním personalistou, takové zkušenosti budou jedním z mých hlavních požadavků pro účast v kabinetu. Lidé, kteří podnikají, totiž z praxe nejlépe vědí, jaké zákony jsou pro podnikání a rozvoj ekonomiky přínosem a jaké naopak brzdou. Kdyby využili svých praktických zkušeností při práci vládního kabinetu, který zákony navrhuje, bylo by to neocenitelným přínosem nejen pro podnikatelskou sféru, ale pro celou českou ekonomiku.

BRAND24

NE Světlana Navarová (ČSSD) bývalá poslankyně PSP ČR, členka klubu Sociálnědemokratických žen V Evropě i ve světě je obvyklé, že ve vládě sedí především politici. Přesto si myslím, že je samozřejmě dobré, jeli politik zároveň kvalifikovaným odborníkem v daném oboru. Tím však nemusí být jen a pouze podnikatel. Důležité je hlavně to, jak ministr sestaví svůj pracovní tým na ministerstvu, kde by mělo jít výhradně o odbornost. Samozřejmě i znalost podnikatelské sféry je zejména v některých ekonomických rezortech velmi potřebnou kvalifikací, na kterou by měl být brán zřetel. To, že je někdo podnikatelem, však není samo o sobě jedinou kvalifikací pro členství ve vládě. Petr Jákl majitel J. B. J. film, s. r. o.

Nebylo by to na škodu. Někteří lidé u nás totiž bohužel začínají podnikat až ve chvíli, kdy projdou politickou funkcí. To je samozřejmě jednodušší, lepší je to však naopak: nejprve podnikat, pak upotřebit své zkušenosti v politice. Dnes je u nás těžké se v podnikání prosadit. Člověk, který to dokáže, má dobré předpoklady, že bude úspěšný i v politice. Kvalifikovaněji by kupříkladu rozhodoval o tom, jaké zákony podnikání usnadní.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).