Menu Zavřít

Magnát už je tu

1. 8. 2002
Autor: Euro.cz

Společnost UPC ovládl americký podnikatel John Malone

Zatímco české komerční televize, jako Nova či Prima, si zřejmě ještě budou muset na významného zahraničního majitele nějaký čas počkat, největšího provozovatele kabelové televize, firmu UPC, už přes její mateřskou společnost ovládl známý americký magnát – John Malone. „Král kabelů“ nyní vlastní více než 65 procent v celoevropské UPC (celým názvem United Pan-Europe Communications, se sídlem v Nizozemsku). Tento provozovatel kabelové televize má v Evropě více než sedm milionů zákazníků, v Česku mu první příčku v tomto segmentu zajišťuje počet 380 tisíc zákazníků.
Český kabelový trh v poslední době nemá nouzi o vzrušení. Jak již týdeník EURO informoval, na změnu majitele čeká také druhá největší společnost – Intercable CZ (EURO 30/2002). O tu se zajímali investoři z JP Morgan Partners, kteří se chystají ovládnout také českou „trojku“ – TES Media. Intercable CZ je na prodej už čtyři roky a jeho majitel – nizozemská telekomunikační společnost KPN – by se nyní mohl konečně dočkat. I kdyby JP Morgan Partners ztratila zájem, což se zatím příliš nepředpokládá, zřejmě by se objevil další nápadník.

Splatit dluhy a vpřed.

Co žene nové investory do zadlužených kabelových televizí? „Dnes je možné nakupovat podíly za velmi nízké, podhodnocené ceny,“ říká generální ředitel TES Media Robert Gardner. Šéf Intercable CZ Luboš Řežábek dodává, že čeští kabeloví operátoři – včetně jeho společnosti či firmy UPC – již dosahují provozního zisku. Ačkoliv splácení dluhů, z nichž se financovalo budování sítí, bude ještě nějakou chvíli trvat, určitá perspektiva do budoucna tu je. Šanci tedy mají finančně silní hráči, kteří si na své zisky chtějí počkat, což víceméně platí v celoevropském i českém měřítku.
Nizozemský list Het Financieele Dagblad napsal, že John Malone a další, menší investoři zachránili UPC před bankrotem. Po období agresivní expanze, akvizic jiných společností, budování sítí v devadesátých letech a následném pádu celého telekomunikačního trhu činil čistý dluh UPC více než deset miliard eur. Společnost přitom v posledním období stále vykazovala značnou ztrátu: v minulém roce ve výši 4,4 miliardy eur. Jestliže ještě v březnu 2000 dosahovala UPC tržní kapitalizace 37 miliard eur, nyní se její hodnota pohybuje na úrovni 75 milionů eur.
John Malone (či přesněji jím ovládaná společnost UnitedGlobalCom sídlící v americkém Denveru) v minulosti nakoupil dluh UPC za více než 5,4 miliardy eur a ten nyní transformoval do svého většinového podílu. Další třetinu UPC budou ovládat další dosavadní majitelé jejích obligací, zatímco na dosavadní akcionáře zbudou zhruba pouhá dvě procenta.

BRAND24

Internet a digitální televize.

John Malone má v boji o evropské kabelové televize velké ambice. Je považován za velkého soupeře Ruperta Murdocha, o čemž detailně informoval týdeník Business Week (přetištěno v EURO 30/2002). Pozorovatelé a odborníci se ve svých pohledech na tažení „krále kabelů“ Evropou značně liší. Zatímco jedni už společnost UPC kvůli vysokému zadlužení zcela odepsali, druzí jsou přesvědčeni, že lepší časy kabelů teprve přijdou.
„Bez ohledu na krátkodobé problémy UPC budou lidé stále potřebovat kabelové televize a širokopásmový internet. Bude zde společnost, jež tyto služby nabídne, a to Malone ví,“ prohlásil Lars Godell, analytik pro oblast telekomunikací z výzkumného ústavu Forrester Research (citace z Het Financieele Dagblad). John Malone nyní vlastní podíly ve společnostech, jež mají přístup do 25 milionů domácností na celém světě.
Optimističtější experti očekávají, že provozovatelé kabelových televizí budou v budoucnu nabízet nejen klasické programy, ale také interaktivní televizi včetně nejrůznějších služeb (nákupy, finanční služby, posílání televizních programů na vyžádání), kvalitní připojení na internet i moderní verzi telefonu. Šéfové největších českých firem nicméně spíše „realisticky“ zdůrazňují, že jejich největším konkurentem zatím zůstane Nova či Prima. Vše ostatní (snad kromě internetu) by si vyžádalo ještě značné investice.

Prodají českou UPC?

V souvislosti s nástupem Johna Malona do UPC se objevily spekulace, zda se společnost nezbaví některých méně lukrativních teritorií – jako třeba právě České republiky. Agentura Reuters citovala analytiky, kteří tvrdí, že ani současná transakce a očekávaná finanční injekce nemusí UPC stačit ke zvládnutí celé celoevropské sítě firmy. „UPC může být dotlačena k utlumení modernizace sítí po celé Evropě a k prodeji některých ztrátových operací ve východoevropských zemích, jako jsou Polsko či Česká republika,“ napsala agentura. Na druhé straně skutečnost, že česká UPC dosahuje provozního zisku, naznačuje spíše opak.
John Malone nyní pošilhává hlavně po Německu a Británii. V Německu se již jednou pokoušel získat kabelové sítě společnosti Deutsche Telekom, což mu zatrhl antimonopolní úřad. Nyní Malone chystá další pokus.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).