Menu Zavřít

Magická stovka překonána

4. 1. 2008
Autor: Euro.cz

Cena americké lehké ropy překonala prvně sto dolarů

Nad sto dolarů za barel se minulý týden vyšplhala cena americké lehké ropy. Stalo se tak poprvé v historii, kdy byla tato hranice „prostřelena“. Vzhledem k dlouhodobému růstu ceny suroviny a k přetrvávajícím důvodům pro jeho pokračování však nikoho nepřekvapila. Cena americké ropy se loni zvýšila o více než padesát procent, stoupala tedy nejprudším tempem v tomto desetiletí.
Před deseti lety byla ropa krátkodobě na desetině dnešní ceny a pětina dnešní ceny bývala stabilní hodnotou. Pak po několik let platilo, že se za její barel platívalo kolem třiceti dolarů. Posléze se cena utrhla, podporována jak ekonomickými (prudký růst asijských ekonomik a klesající kurs dolaru), tak geopolitickými (útok na Irák, napětí v Íránu a nestabilita v dalších producentských zemích) faktory. Cena ropy se nyní v reálných cenách dostala do hladin, kde byla za ropných krizí v sedmdesátých letech, a podle mnoha analytiků má její hodnota dále stoupat. Omezené konvenční zásoby ropy za doby vzrůstající poptávka mohou totiž tlačit jenom jedním směrem.
Kromě výše zmíněných příčin rostoucích cen ropy, které vesměs leží mimo evropský kontinent, je třeba ještě zmínit hysterii globálního oteplování. Tato kampaň, jež je doprovázena zaváděním emisních povolenek a „ekologických“ daní, totiž zjevně zvyšuje riziko pro všechny investory, kteří hledají nové cesty k uhlovodíkovým surovinám a nové formy jejich využití. Pokud se obáváte, že zítra může zelený politik prosadit zavedení nového poplatku pro všechny producenty „špinavých zdrojů“, vaše ochota investovat do výzkumu v tomto odvětví bude výrazně tlumena.
Americká lehká ropy se minulý čtvrtek prodávala za 100,05 dolaru, severomořská ropa Brent stála 98,26 dolaru. Posledním impulzem k růstu byly vzrůstající násilné nepokoje v Nigérii a zejména větší než očekávaný pokles zásob ropy v USA. Investoři očekávali, že americké zásoby poklesnou o 2,2 milionu barelů, realita ale nakonec byla téměř dvakrát horší. „Zásoby ropy ve Spojených státech minulý týden klesly o čtyři miliony barelů na 289,6 milionu, a dostaly se tak nejníže od ledna 2005,“ uvedl statistický úřad amerického ministerstva energetiky. Je to už sedmý týden v řadě, kdy zásoby ropy klesají.
Indonéský přestavitel ropného kartelu OPEC Maizar Rahman navíc nyní varoval, že cena ropy může vzrůst na 110 dolarů za barel. Expert na ropu (a zakladatel investiční banky) Matthew Simmons odhadl pro New York Times, že již v roce 2010 by se jeden barel mohl prodávat za 200 dolarů. Simmons byl přitom jedním z prvních analytiků a byznysmenů, který již před řadou let varoval, že se svět blíží k bodu zlomu, po němž se ropy bude těžit již stále méně a méně. A její cena proto dramaticky poroste.
Cena ropy se s malým zpožděním promítá nejen do cen pohonných hmot, ale též do cen zemního plynu a elektřiny a zprostředkovaně ovlivňuje ceny v celé ekonomice. Prudký růst ropy přispěje k vyšší inflaci. První novoroční dny tak dramaticky připomínají, že jsou před námi měsíce a možná roky rostoucích cen. (mtc)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).