Menu Zavřít

Magická moc barevných kamenů

4. 8. 2003
Autor: Euro.cz

Staré civilizace věřily v tajemnou moc kamenů a jejich barvám připisovaly magickou schopnost působit příznivě na zdravotní a duševní stav člověka.* Bezbarvé a bílé kameny - Bílá je barvou nevinnosti, dobra a světla. Přináší vnitřní očištění.

Sen o ametystu znamená podle starých pověr úspěch v podnikání

Staré civilizace věřily v tajemnou moc kamenů a jejich barvám připisovaly magickou schopnost působit příznivě na zdravotní a duševní stav člověka.

* Bezbarvé a bílé kameny - Bílá je barvou nevinnosti, dobra a světla. Přináší vnitřní očištění. Ve středověké Číně a Koreji byla však i barvou smutku. Do této skupiny minerálů patří například diamant, křišťál, opál a perly. Velké pozornosti se dostávalo i mléčným kamenům (kalcit, sádrovec). Věřilo se, že dokážou obohacovat kojící matky mlékem a usnadňovat porody. A vzhledem k tomu, že mléčné kameny byly vlastně vápence či sádrovce, dostávaly jejich užitím kojící ženy ve skutečnosti vápník, jenž je pro tvorbu mléka nezbytný.

* Modré kameny - Modrá znamená věrnost. Značí oduševnělost, spolehlivost a přináší dobrou náladu a povzbuzení. Věřilo se, že pomáhá v boji s vlastním egem a sobectvím. Vyjadřuje rovněž pocit svobody. Je to barva královská, ale v Asii je také symbolem smutku. Z barevných kamenů patří zde především safír, akvamarín, tyrkys, lapis lazuli, azurit a drahokamové apatity. Legenda praví, že v safíru jsou uzavření duchové, kteří díky svému vlastníkovi mohou pozorovat svět. Za odměnu mu přinášejí štěstí.

* Zelené kameny - V zelené se skrývá naděje. Je barvou osobního růstu a léčení, reprezentuje přírodu, dává pocit vyrovnanosti, klidu, náklonnosti a soucitu, ale také je symbolem zrady. Přísluší sem smaragd, chrysolit, verdelit (zelený turmalín), nefrit, jadeit, grosulár, malachit, amazonit a chryzopras.

* Červené kameny - Červená je barvou lásky, hněvu, ohně a krve. Dodává odvahu, ale i agresivitu. Představuje pohyb, energii, sílu a dodává výkonnost. Minerály patřící do této skupiny jsou rubín, rubelit, spinel, pyrop, almandin, jaspis, karneol. O rubínu se říkalo, že produkuje tolik tepla, že při vchození do vody ji dokáže uvést do varu.

* Fialové kameny - Fialová je barvou samoty, žalu, smutku a přeměn. Podporuje duchovnost, meditaci a důvěru, odstraňuje žal a dává pocit jistoty. Do této skupiny náleží ametyst a fialový fluorit. Říká se, že sen o ametystu znamená úspěch v nadcházejícím podnikání.

* Růžové kameny - Růžová zprostředkovává pocity harmonie a krásy. Odstraňuje skleslost, napomáhá léčení a zároveň je barvou lásky. Mezi růžové kameny patří růženín a morganit.

* Žluté kameny - Žárlivost, závist, ale též slunce a vznešenost. To všechno symbolizuje žlutá. Je vhodná při intelektuální tvořivosti. Inspiruje a napomáhá při učení. Je barvou lehkosti, radosti a uvolnění. Patří sem chrysoberyl, topaz, jantar, zlatý beryl, citrín, žlutý korund, fluorit.

BRAND24

* Černé kameny - Symbolizují smutek, melancholii a beznaděj. Vedou k analýze vlastního nitra a pomáhají nám neztratit sebe sama. Smutečními kameny jsou především morion, černý obsidián, onyx a gagát. Kdysi se také věřilo, že při spalování gagátu vzniká vůně, která zahání hady. Připisována je mu i magická moc, která zajistí, aby se zaklínadlo čarodějů vyplnilo.

(Pramen - Vladimír Kropáček: Drahé kameny v historii, pověrách a esoterice)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).