Menu Zavřít

Machete: S tímhle Mexičanem si neměli zahrávat!

22. 10. 2010
Autor: profit

Nadchází renesance filmů s chlápky, kteří se nebojí vzít spravedlnost do svých rukou. Určitě si vybavíte Charlese Bronsona alias architekta Paula Kerseye v trilogii Přání smrti nebo Mela Gibsona v roli Šíleného Maxe.

Machete má podobný osud jako předchozí hrdinové – stejný styl, jen o špetku krvavější, akčnější a vyzrálejší. I v tomto filmu dojde totiž na odvěké pravidlo: Nejhorší nepřítel je ten, který nemá co ztratit!

Robert Rodriguez netočí filmy vážně, a proto si s Quentinem Tarantinem kdysi tak dobře padli do noty. Ve svém stylu natočili před třemi lety film Grindhouse: Planeta Teror, kde si Tarantino i zahrál. Právě před tímto snímkem běžely upoutávky na fiktivní filmy a mezi nimi byl trailer na neexistující snímek Machete. Fanoušci si nakonec film vymodlili a Rodriguez jej natočil tak, že splnil jejich očekávání. Dokázal totiž do filmu vpravit všechno, co chce správný macho vidět. Drsné scény, vyšperkovaný arzenál, hodně ostré nože a mačety, sexy sestřičky a hlavně cynicky vtipné hlášky, a to celé podkreslené westernovou hudbou á la Ennio Morricone.

Náš Machete (Danny Trejo) byl v úvodu téhle drsné jízdy elitní agent na straně zákona, a to do chvíle, než potkal vyhlášeného mexického drogového magnáta Torreze (Steven Seagal). Ten mu dopřeje pohled na vraždu jeho manželky a připraví ho tak o všechno, na čem mu záleželo. Sice se nedozvíte jak, ale našemu psanci se podaří přežít a uprchnout do Texasu, kde touží zmizet a uniknout své minulosti. Jako obyčejný dělník z ulice se ale stává ideálním kandidátem na to, že na něj hodí vraždu. Ale Machete se nebojí vzít mačetu, aby srovnal dluhy. A dělá to skutečně stylově. Nemá strach použít ani zahradní náčiní. Nevypadá ovšem jako typický mexický zahradník ze Zoufalých manželek, pomocí nástrojů k úpravě křovin totiž upravuje končetiny svých nepřátel. A je pravdou, že jsem ještě nikdy neviděl nikoho, kdo by místo po laně prchal oknem po střevě svého nepřítele. Ano, nechutné a jen pro drsné diváky, pokud to ale vezmete s nadhledem, budete našemu hrdinovi fandit. Navíc v tom není sám, na pomoc přichází sexy rebelka a revolucionářka Luz (Michelle Rodriguez) a kněz Benito del Toro (Cheech Marin), který umí dobře žehnat, ale ještě lépe střílet. A je potřeba srovnat poměrně dlouhý seznam nepřátel končící jménem senátora McLaughlina (Robert de Niro).

BRAND24

Asi vás děsí poměrně velké množství postav, a to ještě nejsou zdaleka všechny, naštěstí oproti jiným filmům jsou velice přehledně a stručně představeny bez toho, že by se nezkušený divák ztrácel v ději. Je až obdivuhodné, kolik známých osobností se podařilo Rodriguezovi do tohoto béčkového snímku dostat, a posunout jej tak na hranici filmů B-plus. Machete je krvavou řežbou v Rodriguezově stylu, a pokud je to váš oblíbený žánr, pak si užijete opravdu originální jízdu.

Celkové hodnocení: 60 %

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).