Menu Zavřít

Luxus za každou cenu

23. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Životní úroveň Čechů stoupá. Přednost na pultech mají kvalitní komodity, jež nepostrádají investiční hodnotu. Paleta je pestrá. Nechybějí na ní šperky z ušlechtilých kovů a kamenů, umělecká díla a reality. Na exotičnosti pomalu ztrácejí nic neříkající pseudoznačky.

A své místo v české nákupní konverzaci si nacházejí kvalita, okázalost, řemeslná zručnost a tradice.

Obchodníci s exkluzivním zbožím radostně plesají, že už nemusejí čekat jen na napěchované peněženky cizinců! Tržby jim rostou také díky stále početnější skupince Čechů, kteří si vytříbené zboží mohou mnohem častěji dovolit. Jde o české dolarové milionáře. Uvádí to zveřejněná zpráva poradenské společnosti Meryl Lynch a Capgemini: za rok do klubu českých dolarových milionářů přibylo osm stovek nováčků. Nyní je v České republice přes 11 tisíc obyvatel, jejichž majetek bez rodinného sídla přesahuje milion dolarů. V Evropě byly přírůstky mezi milionáře nejslabší, ovšem Česko se zapsalo mezi země, kde velmi bohatých lidí přibývá nadprůměrným tempem.

Podle analytika Vladimíra Pikory není tento růst v Česku překvapivý. Stát se dolarovým milionářem není totiž tak složité jako v minulosti. Ještě v červenci 2001 bylo kvůli kurzu koruny k dolaru potřeba na milion dolarů více než 40 milionů korun, ale počátkem června 2006 k tomu stačilo jen necelých dvaadvacet milionů. Takže počet boháčů mimoděk zvyšuje i posilující koruna.

Jakou cenu Češi platí za to, že si luxus mohou dovolit? O finančním bohatství českých rodin vypovídá také úroveň zadlužení domácností. Největší podíl na ní mají hypotéky, které na druhé straně pomáhají zvyšovat reálné bohatství rodin.

BRAND24

Zadlužení našich domácností u bank na konci loňského roku dosáhlo zhruba 600 miliard korun. Analytici tvrdí, že když si toto číslo převedeme do běžných zvyklostí v západní Evropě, zjistíme, že stále u nás existuje obrovský prostor pro další nárůst zadlužení. A to dokonce i u spotřebitelských úvěrů.

Stát se dolarovým milionářem není v České republice tak složité jako v minulosti.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).