Menu Zavřít

Lukáš Vácha: Vyboulené kapsy ECB

24. 10. 2012
Autor: profimedia.cz

Evropská centrální banka před několika týdny bouchla pěstí do stolu a naznačila spekulantům, že v případě potřeby podrží výnosy státních obligací zemí jižního křídla eurozóny na snesitelných úrovních libovolným množstvím čerstvě vytištěných eur.

Nejdříve se zdálo, že rána byla dostatečně hlasitá, což se projevilo poklesem výnosů španělských i italských dluhopisů zhruba o jeden procentní bod v případě desetiletých emisí. Výnosy španělských bondů přestaly olizovat trhy i politiky až hystericky sledovanou úroveň sedmi procent p. a.

Posléze jedna z ratingových agentur srazila rating země těsně nad spekulativní pásmo a investoři se znovu začali ptát, zda bude pouhý pohled na vyboulené kapsy evropských centrálních bankéřů stačit. Opět se množily spekulace, zda se Španělsko nebude muset přihlásit o pomoc u evropského fondu ESM, čímž by se muselo i prýštící krví svých rozpočtů upsat k daným úsporným opatřením.

To je nutnou podmínkou, aby ECB plné kapsy eur pouze okatě nepředváděla, ale také pustila chlup a začala španělské bondy nakupovat. I když byl pokles ratingu pro řadu investorů asi nepříliš očekávaný, výnosy španělských bondů se posunuly vzhůru jen velmi mírně. Španělská vláda získala další čas ke kuloárnímu vyjednávání co nejlepších podmínek pomoci ESM, pokud by k ní v blízké budoucnosti skutečně mělo dojít, a i tak ji chce čerpat až v krajním případě.


Čtěte také:

Španělské hospodářství: další pokles

ESM nemá dost peněz na pomoc Španělsku

Allianz: V Německu hrozí kvůli ECB realitní bublina

BRAND24


Mezinárodní ratingová agentura Moody’s Investors Service potvrdila rating Španělska v investičním pásmu a i já si stále myslím, že k pomoci ve finále dojít nemusí a pohled na vyboulené kapsy nakonec může stačit.

Autor je obchodním ředitelem Conseq Investment Management

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).