Menu Zavřít

Loupežné gangy plundrují maloobchod v Německu, stěžují si podnikatelé

28. 4. 2017
Autor: CC0 via Pixabay

Svaz maloobchodníků v Německu odhadl škody za drobné krádeže na dvě miliardy eur ročně. Majitelé obchodů si stěžují, že policie, státní zástupci ani soudy nedělají dost pro to, aby se s nárůstem drobné kriminality německý stát vypořádal.

Maloobchodníci si v Německu stěžují na rostoucí počet krádeží. Jednak ze zvyšuje počet krádeží, často jsou páchané gangy a zvyšuje se i brutalita, uvedl deník Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Podle obchodníků se policie ani státní zastupitelství příliš o tento fenomén drobných krádeží nestarají.

„Soudy i státní zastupitelství by měly důrazně využívat možností trestněprávního postihu,“ postěžoval si šéf svazu maloobchodníků HDE Stefan Genth. Podle údajů svazu se počet krádeží mezi roky 2013 až 2016 zvýšil o 30 procent.

Na růstu počtu kriminálních činů se podle statistik policie podílí zahraniční podezřelí a také žadatelé o azyl, připustil ministr vnitra z CDU Thomas de Maizière. Hovořil o zločineckých organizovaných skupinách z Alžírska, Tuniska, Maroka, z balkánských států a bývalých států Sovětského svazu.

Nesnesitelná situace

Na růst krádeží poukázal i podnikatel Gerd Pieper, který provozuje řetězec obchodů s parfumérií už ve třetí generaci. „Pro nás i pro naše zaměstnance to je nesnesitelná situace. Je to čím dát tím horší,“ tvrdí podnikatel, jenž provozuje 150 obchodů se 1200 zaměstnanci.

Každý den jeho podřízení hlásí až tři stovky krádeží. Škodu odhadl na milion eur (27 milionů korun) ročně. Musí do obchodů najímat další pracovníky, kteří hlídají zákazníky.

Další náklady mají spojené s kamerovým systémem a technologiemi, které nahrávají záznamy, jež pomohou identifikovat pachatele. Záznamy předávají policii.

„I když jim ukážeme pachatele, šetření je obvykle pozastaveno. Je frustrující, že pachatelé mohou krást alespoň jednou bez toho, aby byli potrestáni,“ stěžuje si Pieper.

„Státní zástupci si zřejmě myslí, že ukrást parfém v hodnotě 20 eur není tak hrozné,“ dodal s tím, že by odpovědné úřady měly vidět, jak často se taková krádež opakuje a jaké to má dopady na jeho zaměstnance.


Kde nejraději bydlí nejbohatší Němci? Čtěte více:

Kam se sjíždějí nejbohatší Němci? K Tegernsee, kde vraždil Hitler


Pieper už ve svých 73 letech jako podnikatel v Německu mnohé zažil, byl také viceprezidentem svazu maloobchodu HDE, předsedou dozorčí rady fotbalové Borussia Dortmund, členem CDU, starostou města Herne.

Nyní napsal stížnost ministru spravedlnosti ve spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko, kde žije. I když mu politici slíbili, že orgány činné v trestním řízení vyvíjejí značné úsilí, aby pachatele potrestaly, podle jeho zkušeností se v jeho obchodech stále objevují recidivisté, kteří provádějí drobné krádeže.

EHI Retail Institute uvedl, že ročně je v Německu zaznamenáno 26 milionů případů krádeží v průměrné hodnotě 86 eur. Drtivá většina zůstane neodhalena.

BRAND24

„Ekonomické škody způsobené krádežemi v obchodech činí přes dvě miliardy eur (54 miliard korun),“ zdůraznil Genth s tím, že i přes všemožné snahy obchodníků škody v posledních letech rostou.

Dále čtěte:

Německá detektivka: docent vypátral ukradenou techniku a přechytračil zloděje

V Německu stoupla kvůli přistěhovalcům násilná kriminalita

Němčina pro uprchlíky stála deset miliard. Devět z deseti firem je stejně nechce


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).