Menu Zavřít

Loučná oživí zámecký park

31. 1. 2005
Autor: Euro.cz

Zámecký park z poloviny 19. století hodlá opravit obec Loučná nad Desnou na Šumpersku. Náklady odhaduje vedení obce nejvýše na deset milionů korun. „Připravovaný projekt počítá s obnovou oplocení i výměnou kovových bran. Hodláme vysadit i nové dřeviny a zrekonstruovat umělou jeskyni,“ řekl starosta obce Pavel Martínek.

BRAND24

Zámecký park pochází z 50. let 19. století a zaujímá plochu devíti hektarů. Skladbou dřevin patří podle Martínka k nejvýznamnějším na severní Moravě. „Část dřevin zachováme, ale část musíme doplnit. V parku se nacházejí i sochy, ty jsme ale restaurovali již před dvěma lety,“ doplnil starosta. Park je v současné době přístupný veřejnosti a navštěvují ho i turisté. Od jeho obnovené podoby si vedení obce slibuje další příliv rekreantů.

K oživení turistického ruchu v obci by měla přispět i oprava zámku, který je značně zanedbán. V současné době akciová společnost Zámecká, která zámek vlastní, připravuje výběrové řízení na provozovatele hotelu v budově. Obec v akciové společnosti vlastní třicetiprocentní podíl.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).