Menu Zavřít

Londýnský Fashion Week je výzva

6. 3. 2011
Autor: profit

Nejsou příliš okázalé, plné volánků či ozdob. Naopak zaujmou spíš svou jednoduchostí a zdůrazní štíhlou linii. Tak by se daly hodnotit modely mladého českého návrháře Lukáše Lindnera. Ten nyní řeší dilema. Má zvednout hozenou rukavici a předvést své modely na prestižních molech londýnského Fashion Week?

Foto: archiv Lukáše Lindnera

Pozvánku na Fashion Week, který se v Londýně koná dvakrát do roka, člověk nedostává každý den, vysvětluje Lukáš Lindner. Chápe ji proto jako uznání dosavadní práce i možný odrazový můstek k práci pro zahraniční klienty. Je to ovšem i otázka peněz. „Zajistí vám produkci i veškerý servis, ale musíte za to zaplatit. Předpokládám, že celkově by náklady byly v řádech statisíců korun, a ty teprve musíme sehnat,“ dodává návrhář. „Samozřejmě že by to bylo skvělé, představit se na takové akci. Vždyť nikdo z Čechů se tam nikdy neprezentoval.“ Jakmile bude jasno o penězích, přijde na řadu vybírání modelů, kterými by v Londýně přiblížil české návrhářství.

Vybírat nyní může z nové dámské kolekce pro jaro a léto nebo i z novinkových modelů pro muže, pro které dlouhodobě Lindner také oblečení navrhuje. Právě v dámské kolekci je patrný důraz na ženskou linii. Klíčové jsou podle něj body siluety, kterými jsou ramena, pas a boky. Základem dvanáctidílné kolekce jsou pouzdrové sukně a korzetové šaty ve stylu 50. let. „Pracuji jen s přírodními materiály. Umělé látky, takříkajíc z ropy, nepoužívám. Díky moderním technologiím totiž i přírodní látky mohou mít výborné vlastnosti,“ ukazuje návrhář hedvábí se zatkanými kovovými vlákny, díky nimž látka dostává kovový vzhled. Své místo v modelech na jaro a léto mají i krajka a brokát.

Zatímco u velkých módních domů a návrhářských ikon v zahraničí je běžné, že se látky vyrábí podle jejich přání, u nás to takto nefunguje. „Vyrobit látku speciálně na dvoje šaty by bylo finančně náročné. Proto postupuji obráceně. Nejprve si prohlédnu látky, které jsou na trhu k dispozici, a teprve pak přijdou na řadu skicák a tužka.“ Tak vznikají i Lindnerovy modely pro večerní šaty, ve kterých se objevují herečky Jitka Čvančarová, Jana Švandová nebo Dana Morávková, zpěvačky Victoria a Marie Rottrová nebo moderátorka Ivana Gottová. Lindner ovšem obléká také vrcholné manažery a ženy působící v byznysu.

Základem je ruční práce, poctivé krejčovské propracování, krajky, případně zdobení korálky. Lukáš Lindner dohlíží na celou přípravu modelů, látku na šaty si sám stříhá. Krejčovské řemeslo se učil na Oděvní průmyslové škole v Prostějově. „Dřív jsem modely sám také šil. Teď už občas vše nestíhám, a tak mám kolem sebe šikovné švadleny. Ovšem dobře ušitý model je pro mne základ,“ říká Lindner a dodává: „Občas, když vidím modely kolegů návrhářů, kteří ,krejčovinu‘ nestudovali, po designérské stránce jsou skvělé, ovšem krejčovská práce není dotažená.

BRAND24

Po dvou letech se Lukáš Lindner vrací i k návrhům módy pro muže. Dominují jim klasické barvy a štíhlé neokázalé střihy. Kolekce zahrnuje celou řadu modelů od obleků až po košile na denní nošení nebo kratší sportovní kalhoty. „U pánské módy mám rád jednoduchost a eleganci. V případě barev jsem nešel do žádné extravagance. Chci, aby se v těch modelech muži cítili dobře.“ „Současným světovým trendem je odklon od luxusních značek, které konfekci prodávají za velké peníze a přitom ji šijí v Asii. Řada lidí si začíná vážit dobře ušitého saka na míru od tuzemských návrhářů a za to jsem opravdu rád,“ dodává s úsměvem český návrhář, který chystá otevření obchodu se svou pánskou módou v Bratislavě.

Jednou z nejbližších akcí, kde budou k vidění Lindnerovy modely, je soutěž Česká Miss. Lukáš bude na finálový večer oblékat dvě z dívek. O korunku se pak budou ucházet právě v jeho večerních šatech.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).