Menu Zavřít

Lodě: příležitosti k podnikání i r ekreaci

14. 7. 2003
Autor: Euro.cz

Postavit si vlastní plachetnici již není záležitostí pro kutilyZa dob totality se hledělo na majitele plachetních lodí trochu skrz prsty. Byl to přece jen sport, který byl výjimečný - jak už sám o sobě, tak hlavně finančně. Časy se ale diametrálně změnily.

Postavit si vlastní plachetnici již není záležitostí pro kutily

Za dob totality se hledělo na majitele plachetních lodí trochu skrz prsty. Byl to přece jen sport, který byl výjimečný - jak už sám o sobě, tak hlavně finančně. Časy se ale diametrálně změnily.

BRAND24

V dnešní době můžete jakékoli lodě nejen vlastnit pro svoji rekreaci, ale také kolem nich podnikat. Jednak je lze přímo používat k výdělečné činnosti, jednak jim poskytovat servis a starat se o ně, aby jezdily. Pole je v tomto směru značně neorané, přílišný přetlak konkurence není cítit. Postavit si vlastní loď, vlastní plachetnici, to už není záležitostí pro kutily (i když tu a tam se ještě takový najde). Dřív byl problém sehnat kus nerezu, mosazné vruty nebo jenom obyčejný epoxid. V současnosti je spíš problém vyznat se v množství nabízeného příslušenství či materiálu. Stačí mít dost peněz. Protože ani dnes to není zábava z nejlacinějších. Ale máte-li půl milionu, lépe milion, můžete si objednat skoro cokoli. Typ lodě nebo stavbu podle vlastních plánů, z materiálu, jaký si vyberete. Doba dřevěných plachetnic je dávno pryč. Dnes se staví z plechu (odvážlivci i z betonu), ale hlavně z laminátu. A plachetnice už nemá jen jednu či dvě kajuty - přibývají salony vybavené stereoaparaturami, koupelny se sprchou, zabudované chemické záchody, nepostradatelnou součástí je kuchyně vybavená ledničkou i pečící troubou. Přibývají také ti, kteří kromě toho, že mají vlastní dokonalou loď, se živí poskytováním služeb ostatním majitelům plachetnic. Protože málokdo už dnes chce (nebo má čas) obětovat své rekreaci tolik sil jako v minulosti. Množí se ti, kdo chtějí na jaře nastoupit na bezvadně připravenou loď, strávit na ní dovolenou a pak ji zase na zimu svěřit odborníkům. Jsou i tací, kteří už vlastní loď ani nechtějí. Stačí jim vypůjčit si ji na těch pár dní volna, které se jim podařilo vyšetřit, a dál se o ni nestarat. Nabídka na trhu je v tomto směru velmi široká - od pronájmu na domácích vodách až po lodě na moři či oceánu, od možnosti pronájmu na kratší dobu po nájem na celou sezonu, a samozřejmě výběr z široké škály typů lodí. A pak jsou ještě jiní, kterým malá jachta nestačí. Chtějí mít velkou motorovou loď a vozit s ní buď cestující nebo zboží. Jak se jim ale daří? A uživí je to?

ILUSTRAČNÍ FOTO: AUTOR

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).