Menu Zavřít

Liverpool vydělává na fotbalových přestupech nejvíce

25. 9. 2016
Autor: Profimedia.cz

Na přestupech fotbalistů vydělal v posledních šesti letech nejvíce Liverpool, který prodal hráče za celkem 442 milionů eur (11,9 miliardy korun), vyplývá z výzkumu CIES Football Observatory. Mezi první stovkou se neumístil žádný český tým.

Švýcarská výzkumná skupina CIES se konkrétně zaměřila na prodeje fotbalistů do pěti nejprestižnějších evropských lig (Španělsko, Anglie, Německo, Itálie a Francie) od roku 2010.

Liverpool dostaly na první příčku především tři velké transfery. V roce 2014 prodal Luise Suáreze do Barcelony za přibližně 81 milionů eur, loni Raheema Sterlinga do Manchesteru City za 57 milionů a už dříve Fernanda Torrese za přibližně stejnou částku do londýnské Chelsea. Fanoušci klubu by ale místo velkých zisků z přestupů raději viděli svůj tým vyhrávat trofeje, což se Liverpoolu za posledních šest let povedlo jen jednou, když získal domácí ligový pohár.

Týmy z pěti nejprestižnějších lig často obchodují mezi sebou, což dokládá fakt, že mezi prvních třicet se dostaly jen tři celky z jiných zemí. Zajímavostí ale je, že hned dva z nich se umístily do pátého místa. Jedná se o portugalské týmy Benfica Lisabon a FC Porto, které jsou tradiční zásobárnou talentů pro elitní kluby.

Přečtěte si, jak se vyvíjela cena nejdražších fotbalistů v historii:

Fotbalové přestupy: od sta liber ke třem miliardám

 Paul Pogba, nejdražší fotbalista historie (Zdroj: Facebook)

Mezi stovku se nedostal ani jeden český tým, což je mimo jiné dáno také faktem, že z České republiky se už jako dříve příliš nepřestupuje do těch nejlepších lig, oblíbenými destinacemi pro nadějné české hráče byly v posledních letech především kluby z Turecka či Ruska.

Kromě příjmů sledovala CIES i výdaje. V tomto ohledu jasně vládne Manchester City, vlastněný šejkem Mansúrem ze SAE, který za posledních šest let utratil přes miliardu eur. Chelsea ruského miliardáře Romana Abramoviče utratila za stejné období 871 milionů eur. Na třetím místě je další anglický klub – Manchester United – který se v létě postaral o nejdražší přestup v historii, když z italského Juventusu Turín koupil Paula Pogbu za 105 milionů eur.

10 nejvíce vydělávajících týmů na přestupech (v mil. eur)
1. Liverpool (Anglie) 442
2. Valencie (Španělsko) 432
3. Juventus (Itálie) 415
4. Benfica (Portugalsko) 414
5. Porto (Portugalsko) 382
6. Atlético Madrid (Španělsko) 377
7. Tottenham (Anglie) 369
8. AS Řím (Itálie) 367
9. Real Madrid (Španělsko) 361
10. Chelsea (Anglie) 358

Dále čtěte:

BRAND24

Fotbalové Euro skončilo. Miliony eur za přestupy se však teprve roztočí

Nejhodnotnější sportovní týmy: přichází éra amerického fotbalu


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).