Menu Zavřít

Linux se zabydluje v desktopech

17. 2. 2004
Autor: Euro.cz

Používá ho čím dál více firem a Microsoft se horečně snaží chránit své šperky

Lékaři společnosti Capital Cardiology Associates, působící na sedmi místech ve státech New York a Massachusetts, se pyšní tím, že si osvojili nejnovější vynálezy medicíny. Nyní se však stali průkopníky v jiné odborné oblasti: ve výpočetní technice. Tato firma se sto šedesáti zaměstnanci vyměnila počítače se systémem Windows od Microsoftu za jiné, jež používají schopný operační systém Linux. Technologická modernizace přišla firmu na čtyři sta tisíc dolarů, ale její prezident Augustin DeLago věří, že taková investice se časem rozhodně vyplatí, jelikož přináší větší zabezpečení záznamů o pacientech a snazší správu nových technologií. “Naše společnost je malá, ale domnívám se, že v určitých věcech jsme hodně vpředu,” chlubí se DeLago.
Může však skutečně jít o předzvěst něčeho velkého. Po dlouhém období příprav Linuxu – a navzdory všem protivenstvím – se tento operační systém konečně uchytil v tradiční baště Microsoftu – v oblasti stolních počítačů využívaných při kancelářské práci. Podle předpokladů společnosti IDC, zabývající se průzkumy trhu, bude za několik týdnů možné oznámit, že podíl Linuxu na trhu s počítači loni dosáhl 3,2 procenta, a mladý systém tak předstihl operační systém Macintosh firmy Apple Computer. IDC se navíc domnívá, že do roku 2007 ovládne Linux šest procent trhu PC. Ve srovnání se čtyřiadevadesátiprocentním podílem Microsoftu jde stále ještě o zanedbatelné procento. Dnes už ale nepanují žádné pochybnosti o tom, že společnostem, které se nebojí podniknout anabázi přechodu na jiný operační systém, nabízí Linux reálnou alternativu k systému Windows pro desktopy i laptopy.
Za posledních několik měsíců postoupil Linux mílovými kroky kupředu. V listopadu jej Čína označila za svůj vyvolený operační systém. Izraelská vláda již od 1. ledna začala realizoval svůj plán na postupnou výměnu systému Windows na svých desktopech za systém Linux. Generální ředitel společnosti IBM Samuel J. Palmisano vyzval koncem minulého roku svou firmu s 319 tisíci zaměstnanci k úplnému přechodu na linuxové stolní počítače. Desítky amerických, evropských i japonských korporací nyní, jak uvádějí analytici, výhody i nevýhody Linuxu zvažují. V průzkumu, který mezi velkými podnikovými zákazníky provedla společnost Merrill Lynch, 43 procent respondentů uvedlo, že výměnu systému Windows za Linux na desktopech zváží. “Očekával bych, že zájem projeví především vládní instituce, ale teď zbystřili spíše ředitelé velkých IT firem,” uvádí analytik Steven Milunovich z Merrill Lynch.

Fanoušci ze zahraničí.

Proč se nyní pějí ódy na radost? Větší zájem o Linux podnítilo několik faktorů. Linux - balík programového vybavení s otevřeným zdrojovým kódem - je stále dokonalejší a jeho použití čím dál snazší. Lze jej koupit poměrně levně nebo stáhnout z internetu zdarma. V prosinci uvedla firma Sun Microsystems na trh produkt Java Desktop System (javový systém pro stolní počítače), který obsahuje operační systém Linux, soubor kancelářských aplikací StarOffice, webový prohlížeč a e-mailovou aplikaci. Celý balíček stojí necelých sto dolarů, zatímco srovnatelný software Billa Gatese určený pro firemní účely přijde na více než šest set. Firmy přirozeně těší, mají-li k dispozici alternativy k softwaru od Microsoftu. Navíc Linux není na rozdíl od Windows velkým terčem tvůrců virů.
Ačkoliv počítače s Linuxem budí velký zájem, nedá se očekávat, že v blízké budoucnosti ohrozí monopol Microsoftu. Operační systém Windows je totiž celosvětově instalován na 400 milionech osobních počítačů. Linux sice získal čtyřiadvacetiprocentní podíl na trhu serverových operačních systémů, ale jde o trh s ryze technickými zákazníky. Aby mohl Linux podkopat Gatesovo prvenství v oblasti osobních počítačů, firmy by musely podniknout složité operace, které by je mohly připravit o původní výhody nízkých nákladů – musely by totiž nejen přejít na nový operační systém, ale vyměnit také aplikace, které na něm běží. Ředitel technické divize koncernu General Motors Tony Scott tvrdí, že využití Linuxu zváží, ale zároveň dodává: “Pochybuji, že ve velké organizaci by šlo o jednoduchou změnu.”
Microsoft přirozeně znervózněl a snaží se ze všech sil, aby uchránil své největší bohatství. Financoval studie odborníků na průzkum trhu, které před přechodem na Linux varují a argumentují tím, že v dlouhodobém horizontu by se taková změna mohla prodražit. Obzvláště v případech významných a mediálně známých zákazníků dělá softwarový gigant všechno pro to, aby je neztratil. Když mnichovská radnice loni uvažovala o převedení svých čtrnácti tisíců počítačů na Linux, Microsoft jí o třetinu snížil ceny a vyslal generálního ředitele Stevena A. Ballmera, aby si Bavory náležitě předcházel. Mnichov se nakonec stejně rozhodl pro Linux, ale ctihodní radní mohou tohoto rozhodnutí litovat. Časopis BusinessWeek se dozvěděl, že projekt se oproti plánu zpozdil, čímž jen utvrdil Microsoft v jeho argumentu, že Linux stále ještě není připraven na masové využití. “Neviděl jsem dosud žádného z našich zákazníků zavádět Linux ve velkém pro běžnou práci na počítači,” tvrdí Martin Taylor, hlavní manažer Microsoftu pro platformové strategie.
Desktopový Linux zatím neměl znatelný dopad na finanční výsledky Microsoftu, ale podle názoru analytiků je může ohrozit, když se systému podaří uchvátit desetiprocentní podíl na trhu PC. Společnost IDC odhaduje, že podíl systému Windows na trhu stolních počítačů se mírně sníží – v roce 2007 na 92 procent – v souvislosti se zdvojnásobením podílu Linuxu. Analytik z IDC Al Gillen uvádí, že podle tohoto scénáře by pak Microsoft nejen prodával méně kopií systému Windows než za jiných okolností, ale mohl by být také nucen snižovat ceny.
Začne-li stolní Linux útočit na slabiny Microsoftu, nedojde k tomu ani tak v oblasti klasických kancelářských zaměstnanců jako spíš ve specializovaných profesích. K takovým patří práce burzovních makléřů, bankovních úředníků, inženýrů, pracovníků péče o zákazníky a ve skladech a v logistice. Právě oni jsou závislí jen na několika aplikacích a potřebují počítače, které se snadno používají a jejichž systémy se zřídkakdy zhroutí. A Linux takové požadavky splňuje. Společnost Cole National používá linuxové stolní počítače v 1700 prodejnách značky Pearle Vision a jiných obchodech s optikou. Letecká společnost Delta Air Lines oznámila, že uvažuje o zavedení Linuxu na své stolní počítačové terminály užívané při odbavení cestujících na letištích.
Tento trh má obrovský potenciál. Podle odhadů Microsoftu se počet typických pracovníků s informačními technologiemi v USA pohybuje kolem čtyřiceti milionů, ale širší trh stolních počítačů potenciálně zahrnuje až 117 milionů uživatelů. Není divu, že právě sem soustřeďují své aktivity dodavatelé Linuxu, jako jsou IBM, Hewlett-Packard, Sun a Novell. Zatímco IBM se dříve zaměřovala na serverové schopnosti Linuxu, koncem minulého roku začala její poradenská divize nabízet celou řadu služeb souvisejících s využitím na desktopech, které jsou určeny specializovaným pracovníkům.
Velké korporace se však stále neodvažují veřejně mluvit o plánech týkajících se Linuxu. Částečným důvodem je i malá firma SCO Group, sídlící v utažském Lindenu.Tvrdí totiž, že systém Linux porušuje její autorská práva a pohrozila, že jeho uživatele zažaluje. Velké společnosti se nechtějí zavázat k něčemu, čím si zatím nejsou zcela jisty. Jedna velká evropská banka, jež si nepřála být jmenována, uvedla, že zvažuje přechod desítek tisíc svých stolních počítačů na Linux. “Chceme být v popředí technologického vývoje, ale nechceme být průkopníky, kterým ze zad trčí šípy,” říká jeden ze šéfů IT této banky.
V krátkodobém horizontu se nejlepší vyhlídky Linuxu pro osobní počítače nabízejí ve sféře státní správy a v rozvojových zemích. Vlády západních zemí hledají způsoby, jak ořezat státní rozpočty. Současně vlády řady států – mezi nimi Brazílie a Čína – přijaly politiku, která dává přednost technologiím s otevřeným zdrojovým kódem, aby pomohly povzbudit domácí softwarový průmysl.
Berme to jako třetí okruh v závodě na sto kol. Desktopový Linux může trávit ještě hodně času v boxech na opravách a dolaďování a jen se dívat, jak Microsoft sviští kolem. Ale jak jednou nabere rychlost, Microsoft by si měl začít hlídat záda.

Linux Proč právě teď? Operační systém Linux se stal silnějším soupeřem i na kancelářských počítačích, a to díky několika faktorům:

BRAND24

  • SKVĚLÁ CENA Organizace si Linux a kancelářský balík StarOffice firmy Sun Microsystems včetně aplikací textového a tabulkového procesoru a dalších programů mohou zakoupit za méně než sto dolarů, nebo si dokonce stáhnout bezplatné verze z internetu. Srovnatelný software Microsoftu stojí přes šest set dolarů.
  • DOKONALEJŠÍ TECHNOLOGIE Ačkoliv desktopový Linux a linuxové aplikace neobsahují nepřeberné množství funkcí jako produkty z Gatesovy dílny, poskytují stabilitu a schopnosti, jež ocení většina uživatelů.
  • PODPORA POČÍTAČOVÉHO PRŮMYSLU Výrobci počítačů – mezi nimi i Hewlett-Packard a IBM – se postavili za využití Linuxu na stolních počítačích. Pro firmu Sun a výrobce softwaru Novell tvoří Linux klíčový prvek v jejich pronikání na desktopy uživatelů.

Copyrighted 2002 by The McGraw-Hill Companies, Inc BusinessWeek

Překlad: Hana Synková, www.LangPal.com

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).