Menu Zavřít

Lidé v ČR si minulý rok půjčovali zejména na dlouhodobé investice

13. 3. 2012
Autor: profit

Lidé v Česku si v loňském roce půjčovali především na dlouhodobé investice, celkový objem úvěrů za rok 2011 dosáhl 1,3 bilionu korun. Informovali o tom představitelé Bankovního a Nebankovního registru klientských informací.

Foto: Profimedia.cz

Celkový objem úvěrů se ve srovnání s rokem 2010 zvýšil o 4,5 procenta. Dlouhodobé půjčky, které byly určeny k financování bydlení, činily 73 procent z celkového objemu úvěrů. V případě krátkodobých úvěrů se spíše klienti bank a finančních institucí snažili své existující závazky splatit.

Objem dlouhodobých úvěrů, především hypoték, a úvěrů ze stavebního spoření včetně překlenovacích úvěrů, zaznamenal v minulém roce nárůst o 6,6 procenta na konečných 922 miliard korun. Objem hypotéčních úvěrů se meziročně zvýšil o sedm procent a průměrná výše hypotečního úvěru dosáhla 1,7 milionu korun. To je o devět procent více než o rok dříve. Podobným způsobem meziročně rostla průměrná výše úvěru ze stavebního spoření, a to o 10 procent.

V loňském roce docházelo k postupnému sbližování objemu nově poskytnutých dlouhodobých úvěrů s objemem splacených úvěrů. Lidé tak v posledním čtvrtletí splatili téměř stejně velkou částku, jako si nově vypůjčili, to vnímáme jako pozitivní zprávu,“ uvedla Zuzana Pečená, ředitelka Czech Banking Credit Bureau (CBCB).

Naopak ke krátkodobým úvěrům přistupovali Češi konzervativněji. Celkový objem krátkodobých úvěrů, jako jsou spotřební úvěry a leasingy, meziročně klesl o jedno procento na 343 miliard korun.

BRAND24

Celkový počet klientů využívajících krátkodobé financování se ale zvýšil o čtyři procenta. V souvislosti s tím se rovněž o čtyři procenta snížila průměrná částka krátkodobých úvěrů připadajících na jednoho klienta. Ta dosáhla v přepočtu na jednu úvěrovou smlouvu necelých 72 tisíc korun.

Příčinou snížení objemu krátkodobých úvěrů byla zvýšená intenzita splácení již existujících úvěrů. Spotřebitelé v prvním a třetím čtvrtletí roku 2011 splatili větší objem půjčených peněz, než si nově půjčili,“ doplnil Jiří Rajl, ředitel Leasing & Loan Credit Bureau (LLCB).

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).