Menu Zavřít

Lidé chtějí půjčku rychle a jednoduše

30. 9. 2002
Autor: Euro.cz

Zájem o spotřebitelské úvěry neustále stoupá. To potvrzuje i výzkum, který pro GE Capital Bank provedla NFO AISA. Byl proveden na reprezentativním vzorku populace (nešlo tedy pouze o klienty GE Capital Bank) a zúčastnilo se ho 782 respondentů ve věku 18 až 60 let.

Výzkum se mimo jiné zaměřil na to, o jaké půjčky mají lidé největší zájem. Ukázalo se, že se jedná především o menší či středně velké půjčky. Půjčku do 100 tisíc korun by si ze zájemců o úvěr přálo 77 % všech dotázaných: 45 % respondentů by preferovalo půjčku do 50 tisíc korun, 32 % půjčku v rozmezí 50 - 100 tisíc korun. Pro zájemce o úvěr je velmi důležité, kolik peněz mohou ze svého platu měsíčně splácet. To, jak pravidelné splácení úvěru zatíží či nezatíží měsíční rodinný rozpočet, je pro klienty často mnohem důležitější než výše celkové splacené částky. Více než polovina dotázaných upřednostňuje splátky do 1500 korun (31 % dotázaných chce splácet méně než 1000 korun měsíčně, 22 % 1000 - 1500 korun měsíčně).

BRAND24

Zájem o krátkodobé úvěry je malý

I z tohoto důvodu roste zájem o dlouhodobější úvěry v délce 3 - 5 let s nižšími měsíčními splátkami než o krátkodobé úvěry na 1 - 2 roky, kdy jsou měsíční splátky vyšší. O půjčky se splácením v rozmezí 3 - 5 let stojí 73 % dotázaných, o krátkodobé úvěry do dvou let pouze 21 % respondentů. Výrazným trendem, který se v poslední době u zájemců o úvěr objevuje, je zvyšování důrazu na vstřícné a především rychlé jednání banky při schvalování žádosti o úvěr. Podíl zájemců o úvěr, kteří při rozhodování o úvěru považují za důležité jednoduché podmínky pro získání úvěru, se od října 2001 do května 2002 zdvojnásobil. Těch, kteří kladou důraz na rychlost vyřízení úvěru, bylo v květnu 2002 dokonce třikrát více než v říjnu 2001.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).