Lid obecný masem živ jest

02. prosince 2009, 13:31 - Petr Bušta
02. prosince 2009, 13:31

EURO light

Do módní debaty o autentické české kuchyni se ozval hlas z nečekané strany. Magdalena Beranová je přední česká historička, která veškeré vědecké úsilí zaměřila na studium starých Slovanů a na problematiku zemědělství a výživy. Ve vydavatelství Academia nedávno vyšla její kniha Jídlo a pití v pravěku a ve středověku. V době, kdy knedlík je považován za původní českou specialitu a CzechTourism investuje do kampaně za české jídlo a mezi typické pokrmy zařazuje rajskou omáčku s kečupem, působí poučený text paní Beranové, nabitý prověřenými fakty a podložený tisícovkami zdrojů, jako oblažující digestiv.
Především rozptyluje bludy o tom, jak naši předkové trpěli nejen pod feudálním bičem, ale též mizernou výživou. Na téma staročeské kuchyně před třicetiletou válkou autorka například cituje ze zprávy pro císaře Rudolfa II.: „Lid obecný nejvíce chlebem, pivem a masem živ jest a o lahůdky, pernatou zvěř mnoho nestojí.“ Jedla se hojně zelenina, sýry, vejce, ryby i ovoce, masa, drůbeže i zvěřiny bývala hojnost. Panstvo jídalo dvakrát denně, obědvalo se v deset a večeřelo v 16 hodin, zatímco pracující čeládka dostávala na talíř třikrát, kromě oběda a večeře i snídani, aby měla dost výživy pro udržení pracovní síly. Připočtěme oblíbené staročeské kaše a polévky, chuťově barvité tak, že současní konzumenti takzvané pestré zdravé výživy působí vedle středověkého pohůnka jako řeholníci o velkém postu.
Kapitoly o lahůdkách kuchyně pravěké budiž zase poučením o nesmírné vynalézavosti, jíž se nynějším kuchařům zdaleka nedostává. Jídlo ostatně také bývalo váženým rituálem, jak o tom svědčí například poznatek, že objevené kovy, například bronz, byly nejprve používány ve dvou prioritních oborech: ve výzbroji armády a jako surovina pro jídelní nádobí.
Pravěké i středověké kulinářství si čtenář může sám vyzkoušet. Knihu doplňuje řada původních receptů počínaje pivní polévkou přes kuře se svatojánskými jahodami, jelení játra na studeno v hořčici, jeřábky a dropi ve žluté omáčce až po kyselici čtyř barev z kaprů či veverky v omáčce z povidel, hrozinek, jater a sladkého vína. Mimochodem, marinované vepřové a telecí řízky na roštu s bylinkami patří do kuchyně pravěké, ale jistě jim tak neříkali. A ten zpropadený knedlík? Znal ho už Jan Hus, pocházel z Německa a z Polska a nebyl vyráběn z těsta, nýbrž z mletého masa nebo z ryb.

Hodnocení

Zaujala Vás tato zpráva?
Ohodnoťte ji

Loading

Děkujeme za Vaše hodnocení

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Finance
Když za škodu může sport...
O dědictví IV: Dědit, či darovat?
3 věci, na které není dobré zapomínat před odjezdem na služební cestu
Daňové přiznání za rok 2017: Změny u daňového zvýhodnění na děti a daňového bonusu
Bez potřebné doby pojištění vám důchod nedají
Auta
Retro: Kolik stála nová auta v listopadu 1989 a o kolik…
Kvíz: Víte, co se děje, když se na přístrojové desce rozsvítí tyto kontrolky?
Arrivo je systém, díky kterému pojede i Dacia Duster nebo Fabia 1.2 HTP 320 km/h
Škoda Superb 2.0 TSI 4×4 vs. BMW M760Li xDrive: Přesné porovnání neporovnatelného
Že je elektrická nákladní Tesla revoluční? Kdeže, elektrická Avia tu byla už dávno
Technologie
Velký přehled slev na Černý pátek 2017 (průběžně aktualizováno)
Že je elektrická nákladní Tesla revoluční? Kdeže, elektrická Avia tu byla už dávno
Procesory ARM proráží už i v superpočítačích. Na ThunderX2 s jádry Vulcan sází sám Cray
Parádní akce: Samsung Galaxy S7 za 8200 Kč a S7 Edge za 10 600 Kč
Mlácení dělníků, smrt v kantýně aneb Jak se dělá iPhone X
Hry pro příležitostné hráče
Zavřít