Menu Zavřít

LICITOVANÝ MARIÁŠ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Česká pojišťovna chce rovnoprávné postavení v holdingu.

Investiční a Poštovní banka (IPB) již v loňském roce ohlásila poměrně velký projekt přeměny celé své skupiny na holding. Jejím záměrem bylo začlenit do něj i Českou pojišťovnu (ČP), a vytvořit tak jednu z největších finančních in stitucí u nás. Červnová valná hromada schválila zahájení prací na vytvoření holdingu, místopředseda představenstva IPB Libor Procházka potvrdil, že fungovat by měl začít počátkem příštího roku.

Ústupky možné.

Myšlenka vytvoření velké finanční instituce ovšem naráží na celou řadu bariér a majetkových zájmů, takže ještě zdaleka není jasné, jak bude holding vytvořen a především jaké bude mít majitele. Původní záměr, že by měl stejné vlas tníky jako Investiční a Poštovní banka, budou zřejmě muset majitelé banky výrazně zredukovat. Lze očekávat, že majetkové podíly v něm bude chtít jako „odstupné za vstup do holdingu Česká pojišťovna, respektive jeden z jejích majitelů - skupina PPF.

„Vše je věcí dalších jednání, prohlásil Libor Procházka. „Konkrétní návrh dosud neleží na stole, konstatoval mluvčí České pojišťovny Michal Urban. „S Investiční a Poštovní bankou jsme v případě České pojišťovny ohlásili jednání ve shodě, o možné spolupráci jsme ochotni jednat, tvrdí mluvčí skupiny PPF Ivan Lackovič. Zřejmě zcela proti realizaci projektu holdingu je v současné době stát, který v pojišťovně drží třicetiprocentní podíl. Vznik holdingu by podle nedávného prohláš ení ministerstva financí značně zkomplikoval vytvoření konkurenčního prostředí, protože skupina, do níž by byla začleněna Česká pojišťovna, by kontrolovala 64 procent pojišťovacího trhu.

Stát přitom již před téměř dvěma lety ohlásil, že o doprivatizaci pojišťovny rozhodne do konce dubna 1998, a dosud v této věci nepadlo jediné konkrétní rozhodnutí. Naopak, spíše to vypadá, že stát v současné době nemá vůbec zájem pro dat zbytek pojišťovny. Bojí se možného velkého vlivu nového subjektu? Nechce majoritnímu akcionáři IPB přihrávat další tučná sousta?

Odkup bude lákat.

Majoritní podíl ve výši 51,2 procenta a jednání ve shodě ohlásila IPB společně se skupinou PPF minulý týden. IPB a jí kontrolovaná společnost Integra drží v ČP celkem 31procentní podíl, skupina PPF pak zbylých 20,2 procen ta. Ovšem ještě, byť malé, podíly drží jak fondy skupiny IPB, například První investiční, tak fondy PPF.

Na základě ohlášeného jednání ve shodě musí oba akcionáři podle Obchodního zákoníku nabídnout ostatním akcionářům České pojišťovny odkup jejich akcií, a to do měsíce od jeho oznámení. Podle informací týdeníku EURO by měl inzerát s uvedením kon krétní ceny vyjít v nejbližších dnech.

Pak bude mít asi tvrdý oříšek k rozlousknutí jak stát, tak Komerční banka s desetiprocentním podílem v ČP. Cena za akcie totiž zřejmě bude poměrně atraktivní, a pro stát by to mohla být příležitost, jak relativně finančně výhodně z celé věci vycouvat. Prodej minoritního balíku totiž nebývá nejvýhodnější. Šancí pro stát by mohl být podíl Komerční banky, který by společně s tím jeho již představoval alespoň blokační minoritu, ovšem pokud IPB a PPF v odkupu nabídnou skutečně dobrou cenu, může jej Komerční banka využít bez ohledu na zájmy státu.

Zatímco stát se v celé věci zatím zřejmě staví na zadní, akcionáři pojišťovny proti zahájení jednání o vytvoření holdingu nic mít nebudou. Budou ovšem asi chtít něco za něco. „Česká pojišťovna se v současné době rozmýšlí co dál a zač lenění do holdingu je jednou z možných variant, prohlásil Urban. Další je samozřejmě vstup silného zahraničního partnera. „Nový holding bychom ale jednoznačně chápali jako vztah dvou rovnocenných partnerů, dodal.

Změny už začaly.

IPB a její hlavní akcionář japonská Nomura nespí na vavřínech a k prvním konkrétním krokům již došlo. Akcionáři banky schválili záměr vytvořit holding. Vznikl by tak nový subjekt - IPB Group Holding - který by zastřešoval větši nu nynějších dcer IPB. Konkrétní podmínky převodu by měla projednat valná hromada IPB v druhé polovině roku. Holding by měl mít čtyři jednotky, a sice bankovnictví a leasing (nynější IPB, stavební spořitelnu, hypoteční banku, IPB Leasing a První česko-ruskou banku), pojišťovnictví, investiční produkty a řízení majetkových účastí.

BRAND24

Nomura by si chtěla v holdingu zachovat stejný podíl, jako má v IPB, tedy zhruba 45 procent, počítá však v budoucnu, jak jsme již informovali, s jeho prodejem.

O přípravě na prodej svědčí i personální změny. Valná hromada IPB odvolala minulý týden dva členy představenstva (EURO 26/99) a místo nich by měli podle informací týdeníku EURO přijít nynější ředitelka odboru banky Helena Jenšová, člověk velmi blízký předsedovi dozorčí rady Jiřímu Tesařovi, a 25. června odvolaný předseda představenstva Českých aerolinií Antonín Jakubše, který je zřejmě poměrně schopným manažerem, když dokázal vytáhnout aerolinie z hluboké ztráty až k čtyřsetmil ionovému zisku.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).