Menu Zavřít

Liberta přežila S + S

30. 4. 2003
Autor: Euro.cz

Soukromý podnikatel vyrábí kočárky s tradiční značkou

I když mělnická Liberta příchodem Iva Svoboda a Barbory Snopkové definitivně skončila, kočárky s touto značkou se vyrábějí dál. Ve Velkém Borku nedaleko Mělníka, v dílně rodinné firmy Novotný. Podnikatel Oldřich Novotný, který byl kdysi zaměstnancem mělnické továrny a své vlastní kočárky vyrábí od roku 1991, koupil značku od konkursního správce Liberty před třemi lety. Dodnes si ovšem není jistý, zda se mu role zachránce vyplatila. Lidé mají krátkou paměť. Odborníci na reklamu připouštějí, že značka může některé zákazníky odradit. Zejména mladí lidé, kteří kočárky kupují, si Libertu spíše spojí s kauzou vytunelovaného mělnického podniku a se skandálním podnikáním bývalého ministra financí a jeho poradkyně.

Stačí ťuknout.

Oldřich Novotný však stále ve značce vidí synonymum pro kvalitní tuzemský výrobek. V mělnické Továrně dětských vozidel pracoval téměř patnáct let a ví, že kočárky Liberta, v nichž se odvozily nejméně dvě generace dětí, měly v tuzemsku dobré jméno. Značku koupil také proto, že věřil, že mu pomůže s odbytem jeho výrobků.
Nestalo se a odbyt firmy Novotný se v prvním roce po získání značky Liberta naopak snížil. V dalším roce se sice vrátil na dřívější úroveň, ale dál už rostl jenom pomalu. „Zpočátku jsem toho kroku téměř litoval,“ říká podnikatel. Do rodinné firmy ve Velkém Borku volali věřitelé Liberty a lidé ho obviňovali z kšeftů s duem Svoboda-Snopková. „Přestože jsem je nikdy nepotkal a s aférou vytunelovaného mělnického podniku jsem neměl nic společného, stále dokola jsem to musel někomu vysvětlovat,“ stěžuje si. Soukromý podnikatel z Borku věří, že značka postupně ztratí pošramocenou pověst. Za odepsanou ji nepovažuje ani odborník na marketing, ředitel Asociace komunikačních agentur Jiří Mikeš. Říká, že by si mohla znovu najít zákazníky. „Kdysi tady byl zvyk, že kočárky kupovali spíše prarodiče. A ti mají značku Liberta stále v hlavě. Takže stačí ťuknout a vzpomenou si,“ vysvětluje.
Firma, která nadále nese původní název Novotný a jediný provoz má v dílně vedle rodinného domku, o žádné marketingové kampani neuvažuje. Kočárky Liberta vyrábí v malých sériích nebo na zakázku.
Oldřich Novotný začínal s kočárky pro dvojčata a trojčata. Dnes nabízí i běžné kočárky a také malé pro panenky. Kopie skutečných kočárků měly být původně jen okrajovou výrobou, na vytížení prostojů. Dnes tyto hračky tvoří více než padesát procent výroby firmy.

BRAND24

Neuskutečněné naděje.

Ke skutečné sériové výrobě má však firma Novotný stále daleko. Novotný říká, že se těžko může dostat dál. Tvrdí, že stát malým podnikatelům nijak nepomáhá, a navíc je neumí ani ochránit. Jeho firma ročně prodá na 500 kusů kočárků, ale mohla by jich vyrobit mnohem víc. Po zkušenostech z minulých let ovšem Novotný nechce jít do rizika, že jí někdo nezaplatí: „Nemáme problém kočárky vyrobit a dodat. Jenže stále není v této zemi běžné a samozřejmé, že každý za odebrané zboží zaplatí.“
Možná by platili zahraniční zákazníci. Kočárky Liberta si už v Borku koupili zájemci ze Spojených států, Afriky i z Austrálie. Novotný říká, že Američané by měli zájem o větší počet, ale letecká doprava je dražší než samotný kočárek.
Podnikatel, který dříve snil o sériové výrobě, dnes stále zaměstnává jen rodinné příslušníky a najímá jednu nebo dvě švadleny. Zájemci si dlouho mohli vzorky jeho výrobků prohlédnout pouze v dílně nebo ve vzorkové prodejně v nedalekých Kelských vinicích. Od loňska je mohou najít také na internetu, ale Oldřich Novotný konstatuje, že ani po vystavení na webu se prodej nijak výrazně nezvedl. „Lidé stále dávají přednost tomu, aby si výrobky osahali a viděli je na vlastní oči.“
Vyučený čalouník začal podnikat, když byl v roce 1991 propuštěn z vývojového oddělení mělnické Továrny dětských vozidel. Velké kočárky pro dvojčata a trojčata se samy nabízely, protože podnik - později přejmenovaný na Libertu - o ně neměl zájem. „Viděl jsem v tom příležitost, protože pro velkovýrobu to tehdy byla okrajová záležitost,“ vzpomíná Novotný.

(box s fotkami Svobody a Snopkové)
Dědictví povedených podnikatelů
Ivo Svoboda a Barbora Snopková ještě budou muset hodně vysvětlovat. Zatím se tomu úspěšně vyhýbají. Letos v březnu ani v dubnu se k soudu nedostavili s poukazem na nemoc Snopkové. Další líčení se plánuje na červen. Státní zástupce je obžaloval v souvislosti s Libertou ze dvou trestných činů: zpronevěry 5,6 milionu korun a poškozování věřitelů Liberty, které dvojice - jak tvrdí obžaloba - připravila zhruba o 20 milionů korun. Spolu s nimi stíhá soud také syna Snopkové Stanislava Kratochvíla, který pomáhal matce ukrýt před policií materiály o hospodaření Liberty.
Dvojice, jež dokázala mistrně propojit soukromé, stranické i podnikové účty, přišla do mělnické Liberty v roce 1996. Tehdejší řadový člen sociální demokracie, daňový poradce Svoboda a účetní Snopková koupili krachující podnik Liberta za pět milionů a tvrdili, že ho postaví na nohy. Dělali to ovšem svérázným způsobem. Provozní úvěr ve výši 6,5 milionu korun, který si okamžitě vzali na rozjezd výroby, použili na zaplacení svého pětimilionového dluhu. Po obstavení účtů Liberty inkasovali všechny peníze na ruku a převáděli je na své soukromé účty nebo účty svých firem Zora Euro a Omnia. To vše ještě v době, kdy už byl Svoboda ministrem financí a Snopková jeho poradkyní. Vyšetřování bylo zahájeno v roce 1998, obvinění padlo o rok později.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).