Menu Zavřít

Liberecký kraj odstraní ekologické zátěže

7. 7. 2008
Autor: Euro.cz

Liberecké hejtmanství chce s přispěním evropských fondů odstranit staré ekologické zátěže na krajských a obecních pozemcích.

„Nyní se připravují projekty pro 13 vybraných území, na jejich ozdravení bude kraj žádat dotace z operačního programu Životní prostředí,“ potvrzuje krajský radní pro regionální rozvoj Vít Příkaský.

BRAND24

Náklady na realizaci těchto vybraných projektů se odhadují na téměř 100 milionů korun. Z operačního programu chce kraj mimo jiné čerpat prostředky na sanaci starých ekologických zátěží v bývalém vojenském prostoru Ralsko, který loni v září převzal od státu. Přestože stát už v minulých letech investoval do sanace prostoru kolem 450 milionů korun, práce stále nejsou u konce.

Evropský operační program Životní prostředí je druhým největším českým programem. Česko z něj může získat 5,2 miliardy eur (asi 125 miliard korun). Ministerstvo životního prostředí už rozdělovalo prostředky ve třech výzvách. Příkaský předpokládá, že o dotace na sanaci starých ekologických zátěží bude možné žádat na podzim.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).