Menu Zavřít

Liberalizujte zákoník práce, radí OECD

28. 4. 2008
Autor: Euro.cz

Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) doporučuje České republice, aby kvůli uvolnění trhu práce zvážila větší deregulaci zákoníku práce a úplnou liberalizaci nájemného.

Organizace to uvedla ve zprávě o hospodářských výhledech České republiky. Zvýšení nabídky zaměstnání a také úrovně dovedností zaměstnanců v produktivním věku jsou podle OECD potřebné pro podpoření ekonomického růstu.

BRAND24

Dosud prosazené změny v zákoníku práce nejsou podle OECD dostatečné. „Odstranění některých omezení je vítáno, ale je třeba jít dále,“ píše se ve zprávě. Přinejmenším by měla být provázána výpovědní lhůta a odstupné s dobou trvání pracovního poměru. Pracovníci, zaměstnaní kratší dobu, by tak představovali pro firmy menší zátěž.

Úplnou liberalizaci nájemného OECD doporučuje kvůli tomu, aby bylo ubytování v nájmu dostupnější, a lidé tak měli větší možnost stěhovat se za prací. „Regulatorní rámec stále omezuje nájemní bydlení, což přispívá ke slabé mobilitě pracovních sil v rámci Česka,“ uvádí zpráva. Úplná liberalizace by proti současnému plánu deregulace nájemného měla podle OECD větší dopad.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).