Menu Zavřít

Levněji? Jen dočasně

17. 6. 2010
Autor: Euro.cz

Hypotéky

Některé tuzemské banky se pustily po vzoru zahraničních finančních domů do hypoték s variabilní úrokovou sazbou. Díky této novince mohou půjčky nabízet levněji. Například ale velká bankovní trojka s pohyblivou sazbou vyčkává. „Plovoucí“ nabídky konkurentů ji ovšem donutily snížit alespoň fixní úroky a získat k hypotékám sazby pod pěti procenty už není nic výjimečného. A pokud klient přistoupí na variabilní úrok, rázem je pod čtyřmi procenty.
Jak je to ale možné, když bankovní domy ještě na začátku roku tvrdily, že riziková marže a náklady na likviditu jim nedovolí hypotéky zlevňovat, a s poklesem sazeb tudíž nelze počítat? Tehdy přitom bylo téměř nemožné dostat úrok nižší než pět procent. Co se změnilo, že to najednou jde? Banky tvrdí, že slevy jsou reakcí na poslední rozhodnutí České národní banky (ČNB) snížit základní úrok na rekordně nízkých 0,75 procenta. Jenže loni ČNB snižovala sazby hned třikrát a s bankami to ani nehnulo.

Vypadají lákavě
Plovoucí hypotéky v současnosti nabízí například UniCredit Bank, která se chlubí úrokem 3,83 procenta. „Rozhodně to není sazba jen pro pár vyvolených. Neříkáme, že to je sazba od, ale do. Dostanou ji všichni klienti a někteří mohou získat ještě další slevu,“ ujišťuje Jaroslav Žahourek, ředitel retailového bankovnictví UniCredit Bank. Podobnou nabídku má také mBank. Jenže v případě mBank dosáhne klient na inzerovanou sazbu 3,7 procenta pouze v případě, že nechce hypotéku na víc než polovinu ceny nemovitosti. U banky UniCredit má šanci se dostat až na 85 procent. Pod čtyři procenta lákají na hypotéky také finanční dům Oberbank a německá LBBW, která jako jediná ze zmiňovaných čtyř bank srazila pod čtyři procenta fixované sazby. Netají se ale tím, že nabídka platí jen do konce července.
Variabilní sazby na českém trhu mohou oživit hypoteční trh, shodují se experti. Jenže zároveň varují, že bez rizika se tento obchod neobejde. Úroky se mohou každý měsíc měnit. Zvýšení sazby o půl procentního bodu k hypotéce ve výši 1,7 milionu korun a splatnosti dvacet let znamená, že klient bude ročně platit o šest tisíc korun víc, takže je potřeba mít rezervu. A vzhledem k tomu, že úroky ČNB jsou na minimu, jiný pohyb než směrem nahoru je téměř vyloučený. „Nejenže splátka variabilní hypotéky může velmi značně nárazově vzrůst, ale ani přechod na fixní sazbu pak není výhodný, neboť za takových okolností zároveň vzrostou i sazby fixací,“ upozorňuje analytik společnosti Fincentrum Josef Rajdl a dodává: „Pokud není nabídnutá variabilní sazba v současnosti alespoň o dva procentní body níže oproti pětileté fixaci, nemá smysl o takové nabídce příliš přemýšlet z důvodu možného růstu mezibankovních sazeb jak v případě prohloubení krize, tak v případě oživení na trzích.“

Nalovení klienti
Půjčky na bydlení s variabilním úročením vyjdou levněji, neboť banky je financují krátkodobými penězi, jejichž cena je velmi nízká. V květnu se na mezibankovním trhu půjčovalo za 1,05 procenta na jeden měsíc a za 1,81 procenta na jeden rok. Oproti nejlevnějším hypotékám je zde pro banku dostatečná rezerva a své klienty tedy rozhodně nedotují. Jenže hlavním úkolem finančního domu je nejen vydělávat, ale za daných podmínek vydělávat co nejvíc. A mnohem výnosnější je pro banku vložit peníze do státních dluhopisů, které jsou navíc likvidnější než hypoteční úvěr. Banky proto mohou snížené sazby držet jen krátkodobě, jinak by své klienty opravdu začaly dotovat. Je tudíž vyloučeno, že by se inzerované sazby udržely déle než do podzimu, a pak je banky začnou vracet směrem nahoru bez ohledu na to, zda jsou fixní či variabilní. To už ale budou mít „naloveno“ dostatek nových klientů.

BRAND24

BOX
Pod pět procent
(Nejlevnější dostupné sazby u hypoték, v %)
mBank*3,7
UniCredit Bank*3,83
LBBW*3,89
Komerční banka*4,45
Česká spořitelna*4,49
ČSOB*4,69
Hypoteční banka*4,69
GE Money bank 4,69
Raiffeisenbank*4,69
Pramen: banky

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).