Menu Zavřít

Letos může zdražit elektronika. Na vině je dolar

15. 1. 2017
Autor: Hynek Glos/Euro

Očekávané posílení dolaru se v letošním roce může podepsat na vyšších cenách nových modelů elektroniky. Vyplývá to z ankety mezi prodejci. Ekonomové předpokládají, že kurzy dolaru a eura se v dalších měsících vyrovnají. Americká měna by mohla v dalších měsících zpevnit k 27 korunám.

Na těchto hodnotách byla naposledy na jaře 2004. Na jaře loňského roku se dolar obchodoval za 23,60 korun. Nyní se kurz pohybuje kolem 25 korun. Analytik banky Creditas Roman Koděra očekává, že v prvním pololetí dolar zpevní k hranici 26,70 korun. Cena elektroniky by podle něj mohla mírně růst, nejvíce se toto zdražení dotkne novinek.

Roční vývoj kurzu dolaru ke koruně:


source: tradingeconomics.com

„Aktuálně ještě v obchodech doznívá vlna vánočních slev a tak přímý dopad uvidíme až na konci prvního čtvrtletí, kdy ceny za únor a březen budou reflektovat aktuální stav na trhu včetně kurzových změn,“ dodal analytik. Obchodníci podle něj také částečně čekají na ČNB, která by měla opustit svůj měnový závazek, což se posléze projeví do kurzu koruny.

„Změny kurzu dolaru rozhodně ovlivní ceny zboží. Největší vliv bude mít nárůst kurzu dolaru na ceny mobilních telefonů, notebooků, celkově IT a spotřební elektroniku,“ uvedla mluvčí Euronics Lenka Mastešová. Míra navýšení cen podle ní bude pravděpodobně kopírovat kurzové změny, stejně jako tomu bylo v roce 2013.

BRAND24

Podle finančního ředitele Alza.cz Jiřího Ponrta dovozy zboží z dolarových oblastí, tedy primárně notebooků a ostatních IT produktů, začínají postupně zdražovat.

„Záleží na výrobcích a dodavatelích, jak promítnou kurzové změny do cen výrobků. Což je ovlivněno mnoha faktory, včetně jejich nákupních podmínek. My jako maloobchod se tomu přizpůsobíme. Nicméně žádné výrazné změny neočekáváme,“ dodala mluvčí Datartu Iva Pavlousková.

Čtěte dále:

Rekordní Vánoce pro e-shopy. Alza dosáhla miliardového obratu za týden

5 oborů, jež technologické změny mohou do pár let zničit

Továrna automobilky Tesla

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).