Menu Zavřít

Letečtí dopravci budou muset kupovat emisní povolenky

12. 1. 2010
Autor: profit

Provozovatelé letecké dopravy budou muset od roku 2012 kupovat emisní povolenky. Doposud tak musí činit pouze velké elektrárny a průmyslové podniky.

Autor: ec.europa.eu

BRAND24

Vláda schválila novelu zákona o emisním obchodování, která má zahrnout leteckou dopravu do systému obchodování s emisními povolenkami skleníkových plynů. „Od roku 2012 budou do evropského systému obchodování s emisními povolenkami zařazeni všichni letečtí provozovatelé, jejichž letadla přistávají nebo odlétají z letišť na území Evropské unie,“ uvedl ministr životního prostředí Jan Dusík. Dopravci uvedli, že to povede ke zvýšení nákladů. Normu nyní čeká schválení sněmovnou, Senátem a podpis prezidenta.

Hlavním účelem novely zákona je stabilizace emisí z letecké dopravy na úrovni průměru emisí roku 2004 až 2006. Emise z letectví zatím státy EU neregulují. Od roku 1990 do roku 2004 vzrostly v zemích EU o 87 procent. Na celkových emisích oxidu uhličitého z lidské činnosti v EU se letectví podílí třemi procenty. V posledních letech ale letecká doprava prudce stoupla a je jedním z nejrychleji rostoucích zdrojů emisí skleníkových plynů.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).