Menu Zavřít

Létají třísky

25. 9. 2003
Autor: Euro.cz

Ztráta vlivu vedla ministra zemědělství k ráznému řezu

Personální zemětřesení ve státním podniku Lesy České republiky vyvolalo v poslední době hodně spekulací. Po jedenácti letech byl bez uvedení důvodů odvolán generální ředitel tohoto mimořádně prosperujícího podniku Jiří Oliva a vzápětí následovaly změny na dalších ředitelských pozicích.byl odvolán bez uvedení důvodů. „Nepovažoval jsem za správné uvést jakékoliv důvody odvolání generálního ředitele, abych nepoškodil dobré jméno podniku vůči veřejnosti i vůči obchodním partnerům,“ řekl k tomu týdeníku EURO ministr zemědělství Jaroslav Palas. EURO: Jaký byl tedy vlastně důvod odvolání Jiřího Olivy? PALAS: V poslední době jsem nabyl jednoznačného přesvědčení, že určitý významný vliv vůči bývalému vedení Lesů České republiky uplatňovali lidé typu pana Mičánka a Domese, což je pro mne nepřijatelné. (Jan Mičánek je předsedou představenstva akciových společností Valtek a LESS a jednatelem firmy Lesnická práce, s. r. o., Jiří Domes předsedou představenstva Krnovská lesní obchodní společnost, a. s. - pozn. red.). Lesy České republiky musí být řízeny svým zřizovatelem, a to jsem také sdělil státnímu tajemníkovi Rybníčkovi a náměstku pro lesy Vašíčkovi. Oba vám potvrdí, že jsem je velmi důrazně upozornil na to, že přišel čas, kdy budou podnik za zřizovatele řídit oni.

EURO: V čem konkrétně se ztráta vlivu ministerstva na Lesy ČR projevovala? PALAS: To, že tito pánové uplatňují svůj vliv vůči Lesům České republiky, je pro mne nepřijatelné. Nebudu to konkretizovat. Rozhodl jsem se na základě určitých informací.

EURO: V souvislosti s nátlakem podnikatelů na Lesy ČR ale tisk spekuluje o Vojtěchu Slówikovi, který byl do roku 2000 předsedou představenstva soukromé lesnické firmy Lesy Hluboká a je údajně vaším poradcem. PALAS: Není poradcem ani zaměstnancem ministerstva zemědělství. Mám takový pocit, že lidé, kteří nevědí kudy kam, používají Slówika jako jakési zaklínadlo. Za vším hledají někoho. Není tomu tak. Slówik se mnou spolupracoval pouze na jediném zákoně o myslivosti, protože je odborníkem jak na myslivost, tak na právo. EURO: Jiné důvody k odvolání Jiřího Olivy jste neměl? PALAS: Druhou věcí, která podnítila mé rozhodnutí odvolat generálního ředitele, byla určitá šetření, která v tuto chvíli probíhají ze strany Služby pro odhalování korupce a závažných trestných činů. Toto šetření v této chvíli nechci komentovat, neboť je věcí policie. Pro mne je nepřijatelné, aby státní podnik, jehož je ministerstvo zemědělství zřizovatelem, koupil od soukromé firmy nemovitost za 30 milionů korun a následně ji pronajímal. Je pro mne nepřijatelné, aby vedení státního podniku Lesy ČR půjčovalo milionové částky firmě, která nemá žádnou souvislost s podnikáním v lesním hospodářství ani ve dřevozpracujícím průmyslu. Tak bych mohl jmenovat další a další námitky vůči vedení. Nicméně musím říci, že bývalého generálního ředitele Lesů ČR Jiřího Olivu hodnotím v zásadě pozitivně. Vykonal kus záslužné práce a soudím, že je naprosto normální, že po jedenácti či dvanácti letech služby ve vedení tohoto podniku dochází ke změně. Nevidím v tom nic nenormálního, nic amorálního.

EURO: Váš náměstek pro evropskou integraci Miroslav Toman údajně ministerstvo rovněž opouští. Hovoří se o tom, že v souvislosti s výběrovým řízením na informační systém platebních agentur. PALAS: Není to tak. Pan náměstek Toman, kterého já osobně považuji za velmi schopného a výkonného pracovníka, mne požádal v souvislosti s určitými rodinnými problémy, které nechci zveřejňovat, protože to je jeho osobní věc, o neplacenou dovolenou do 30. června příštího roku. Dohodli jsme se, že budeme pokračovat v určitém vzájemném vztahu formou konzultací z pozice poradce.

EURO: Budou to konzultace ohledně vznikající platební agentury? PALAS: Půjde o vztah našeho ministerstva k Evropské unii a samozřejmě platební agentury také.

EURO: Jste přesvědčen, že výběrové řízení na tvůrce informačního systému platební agentury bylo v pořádku? PALAS: Když jsem nastoupil do funkce, byl zrod platební agentury velmi zpožděn, zhruba o půldruhého roku. V té době také přišly povodně, kdy jsme museli řešit jiné problémy než akcentovat práce na platební agentuře. Po konzultacích s orgány Evropské unie jsem rozhodl o vytvoření jedné platební agentury, která bude žádat o akreditaci pro všechny druhy plateb z resortu. Nyní jde o to, dosáhnout její akreditace, aby nebylo ohroženo zhruba 24 miliard korun, které má agrární sektor v příštím roce získat z evropských fondů a státního rozpočtu.

BRAND24

EURO: Na jedné z tiskových konferencí vlády byl premiér Špidla dotázán, zda má vaše ministerstvo pod kontrolou. Zda mu nevadí, že se přidělila mnohamilionová zakázka firmě SAP bez výběrového řízení. PALAS: V této souvislosti jsem zaznamenal zavádějící informace, že není budování informačního systému dostatečně průhledné. Na doporučení úředníků Evropské komise se pracovníci ministerstva spojili s experty rakouské platební agentury a ve spolupráci s nimi provedli hloubkovou analýzu současných informačních systémů. V létě se zjistilo, že některé prvky systému nejsou provázané. Jediným řešením bylo najít firmu, která jednotlivé prvky propojí. Vzhledem k tomu, že naše platební agentura má požádat o akreditaci koncem letošního roku, nebylo možné postupovat klasickým výběrovým řízením. Jenom teoreticky, i kdyby se nikdo neodvolal, by řízení trvalo čtyři měsíce. Proto byla v souladu se zákony oslovena renomovaná auditorská firma BDO, aby vybrala vhodného uchazeče. Pokud vím, tak BDO oslovila sedm renomovaných firem a na základě předložených nabídek doporučila firmu SAP ČR.

EURO: Platí částka 600 až 650 milionů korun? PALAS: V této chvíli firma SAP předkládá cenovou nabídku. Jen pro vaši informaci: Slovensko počítá, že to bude stát 800 milionů, Maďarsko až miliardu. Maďarsko buduje agenturu o osmi stech lidech, a my předpokládáme, že v naší bude kolem pěti set lidí. Snažíme se vše směstnat do co nejmenších nákladů. SAP je dodavatelem programového vybavení několika zemědělských platebních agentur v členských a kandidátských zemích unie. Veškerá práce tohoto systému podléhá plné kontrole evropských institucí v Bruselu, kterých je celkem sedm, a také kontrole ministerstev zemědělství, financí a Nejvyššího kontrolního úřadu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).