Menu Zavřít

Lesy ČR vyhlásily tendry za více než šest miliard

16. 7. 2007
Autor: Euro.cz

Státní podnik Lesy České republiky v minulém týdnu vyhlásil 98 tendrů na práce v lesích pro roky 2008 až 2010. Předpokládaná hodnota všech zakázek činí přes šest miliard korun. Zakázky se týkají poloviny dřeva těženého ve státních lesích.

„Odvíjejí se od modelu, na kterém se v závěru června dohodlo ministerstvo zemědělství s lesnickými firmami a dřevaři,“ řekl tajemník generálního ředitele Lesů ČR Pavel Hes. Firmě patří asi polovina lesů v zemi.

BRAND24

Nové zakázky se týkají pěstebních a těžebních prací, vlastní obchod se dřívím se bude dít v režii státního podniku. Druhá část zakázek, ve kterých si budou vytěžené dřevo obchodovat přímo firmy pracující na daném území, bude vypsána nejpozději do 30 dnů.

Zakázky, a zejména podíl na lukrativním obchodu se dřevem, byly jádrem sporu mezi Lesy ČR a lesnickými firmami. Státní podnik chtěl nad obchodem získat větší kontrolu a dosáhnout tak vyšších zisků. Lesnické firmy to odmítaly s tím, že obchod bude neprůhledný. Ministerstvo a dřevaři se nakonec dohodli na dvou modelech, přičemž po jejich skončení se má vyhodnotit, který z nich je lepší a efektivnější.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).