Menu Zavřít

Lesy ČR do konce března zvýšily zisk o 7,5 procenta na 1,7 miliardy

12. 5. 2017
Autor: Euro Martin Pinkas

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) v letošním prvním čtvrtletí zvýšil hrubý zisk meziročně o 7,5 procenta na 1,72 miliardy korun. V růstu zisku se kladně projevilo zvýšení těžby o 5,7 procenta na 1,86 milionu metrů krychlových dřeva. Tržby Lesů ČR za vlastní výrobky a služby vzrostly o 4,6 procenta na 2,72 miliardy korun.

Lesy ČR loni podle neauditovaných výsledků vykázaly pokles hrubého zisku o 23 procent na 4,98 miliardy Kč. Pokles podnik přičetl vyšší těžbě kalamitního dřeva z kůrovcových, větrných a jiných kalamit, které se na trhu prodává za výrazně nižší ceny. Dalším důvodem byla změna stavu rezerv. Tržby podniku loni dosáhly 10,9 miliardy korun při těžbě 8,1 milionu metrů krychlových dřeva.


Přečtěte si o plánech LČR:

Lesy ČR chtějí expandovat do Rumunska. Zvažují koupi tamních lesů za miliardu

Investice do lesů v Rumunsku je prý bezpečná.


Boj s kůrovcem je jednou z priorit státního podniku i v letošním roce. Podnik již oznámil, že výdaje na boj s lýkožroutem kůrovcem letos zvýší o pětinu na 172 milionů korun. Kůrovcem jsou nejvíce ohrožené lesy ve Slezsku a na severní Moravě a právě tam podnik soustředí nejvíce obranných opatření proti škůdci. Loňský rok byl rozšířením kůrovce extrémní, lesníci čelili kůrovcové kalamitě. Kůrovcového dříví se loni vytěžilo přes 2,4 milionu metrů krychlových, meziročně dvakrát tolik.

Od roku 2013 Lesy ČR odvádějí do státního rozpočtu část peněz našetřených z minulých zisků. V závěru loňského roku podnik do rozpočtu státu odvedl 5,6 miliardy korun, předloni odvod činil 8,22 miliardy korun. V roce 2014 byl odvod ve výši 6,5 miliardy korun a v roce 2013 to bylo šest miliard korun.

BRAND24

Lesy ČR většinu prací v lesích i prodej dřeva zadávají soukromým firmám prostřednictvím každoročních pětiletých tendrů zhruba pro pětinu území. Největšími obchodními partnery Lesů ČR jsou skupina Petra, skupina Uniles a firmy Stora Enso Wood Products Ždírec, Kloboucká lesní a Progles. Pro LČR, jimž patří téměř polovina lesů v zemi, je tento systém zadávání zakázek zdrojem miliardových zisků.

O Lesech ČR dále čtěte:

Kauza IT zakázek Lesů ČR míří k soudu, obžalováno je pět lidí


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).