Menu Zavřít

Les před radnicí

22. 7. 2008
Autor: Euro.cz

Krátké zprávy

Výtvarné umění
Les před radnicí
Socha Milana Housera Šestý prostor je průhledná krychle, v níž jsou umístěny části stromů i s listy z Jizerských hor. Navečer se současně s pouličním osvětlením rozsvěcí i krychle a socha získává zvláštní tajemnou atmosféru. Od začátku července stojí Šestý prostor na libereckém hlavním náměstí před radnicí.
S nápadem instalace soch na rušném místě ve středu města přišla v roce 2005 společnost Spacium, která před radnici postupně umístila již tři sochy. Nejprve na náměstí stála olbřímí Židle Magdy Jetelové, kterou vystřídalo sousoší dvou vrabců s názvem Ptáci, dílo sochařky Martiny Niubo. To se nyní přesunulo před vchod do liberecké ZOO a na náměstí ho nahradilo „osm metrů krychlových lesního prostoru,“ jak charakterizoval své dílo autor.
Sedmatřicetiletý Milan Houser patří k uznávaným sochařům, který má za sebou mnoho prací zabývajících se vztahy díla a prostoru. V Liberci již instaloval populární svítící Kouli před hotelem Zlatý lev.
Houserův Šestý rozměr má zkrášlovat prostor před libereckou radnicí do konce roku.

Popisek
Milan Houser: Šestý prostor
Martin Mašek

Z Prostějova až na konec světa
V červenci uplynulo 490 let ode dne, kdy Vilém z Pernštejna udělil prostějovskému domu s emblémem zeleného stromu oprávnění pivo vařit a víno šenkovat. Palírna U zeleného stromu – Starorežná Prostějov, je dnes s téměř miliardovým obratem a produkcí 60 tisíc hektolitrů alkoholu ročně druhým největším producentem lihovin v České republice Vyrábí na 60 různých pálenek, likérů a krémů. Třetinu výroby a celých 30 procent obratu představuje Hanácká vodka, na druhém místě jsou krémy jako Fernet v čokoládě nebo řada Missis, třetí tradiční bylinné Režná a Starorežná. Pětinu své výroby Palírna U zeleného stromu vyváží. Největším odběratelem je Slovensko, po něm kupodivu Austrálie, Nový Zéland, Mexiko, Kanada, Maďarsko, Švédsko, Rusko, Německo a Nigérie.
Popisek: Ředitelka Palírny U zeleného stromu Emílie Hnízdilová a její nejrozšířenější produkt, Hanácká vodka

Buď platina nebo osmnáctikarátové zlato
Pařížan Nicolas-Mathieu Rieussec vynalezl v roce 1821 první chronograf, předchůdce dnešních stopek. Byla to dřevěná krabička obsahující hodinový strojek, který poháněl dva otočné číselníky na horní straně. Nad nimi byla ručka, jejíž špička byla naplněna inkoustem a po každém stisknutí tlačítka zanechala na číselníku viditelnou značku. Vůbec poprvé tak bylo možné zaznamenat přesný čas. Však také podnětem pro sestrojení chronografu bylo zjistit jaký čas dosáhli jednotliví koně při dostihu.
Téměř o 190 let později přišla firma Montblanc s luxusním chronografem, jehož název Montblanc Star Nicolas Rieussec Monopusher je poctou praotci stopek. V pouzdře o průměru 43 mm je strojek kalibru MB R100 (ruční natahování) nebo MB R200 (automatické). Chronograf se ovládá pouze pomocí jednoho tlačítka (Monopusher) v úrovni číslice osm. Mechanismus chronografu a indikátor rezervy chodu jsou viditelné přes zadní safírové sklíčko. Rezerva chodu 72 hodin je zajištěna pomocí dvou pérovníků. Exkluzivní hodinky byly vyrobeny v omezeném počtu: 25 kusů v platině, 75 kusů v osmnáctikarátovém bílém zlatě, 75 kusů v osmnáctikarátovém žlutém zlatě a 125 kusů v osmnáctikarátovém růžovém zlatě.

Český luxus
O tom, že luxusní psací pera nemusejí být jen do Česka importovaným zbožím, se snaží přesvědčit obnovená společnost KOH-I-NOOR Hardtmuth, která vyrábí přes 4500 různých školních, kancelářských i uměleckých potřeb. Pod historickou značkou Hardtmuth (založil ji již v roce 1790 ve Vídni Josef Hardtmuth) připravila luxusní sady per Hardmuth Heritage vyráběných na zakázku a limitovanou kolekci per L&C Hardtmuth 1790 se zlatým poplatinovaným hrotem.
Popisek
Pero L&C Hardtmuth 1790, jehož doporučená maloobchodní cena je 480 eur

BRAND24

Popisek
V rámci prodejní kampaně na obnovení měkkého balení cigaret Petra zvolil konzervativní tabákový lídr českého trhu Philip Morris neortodoxní propagační slogany. Vydal je rovněž na sérii zápalek s dvojsmyslnými výzvami v rádoby erotickém stylu typu: „Ráda se mačkám“ nebo „Lehce se ti otevřu“. Ve stejném duchu jsou i další „veselé“ nápisy na zápalkách: „Netvrď, že nejsi na měkko“, „Popadni mě a zmáčkni“, „Zaklepej a budu hned venku“, „Udělej si pohodlí, zmačknu se“ či „Nebudu na tebe tlačit“. Záhadou je, pro jakou cílovou skupinu jsou znovuvzkříšené měkké Petry s těmito slogany určeny. Dalo by se tipovat na pubertální mládež, ale té zákon prodej cigaret zakazuje.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).