Menu Zavřít

Lékaři nemohou vědět všechno

2. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Díky nejnovějším informacím pomáhá databáze DynaMed...

Celý podtitul:
Díky nejnovějším informacím pomáhá databáze DynaMed doktorům nalézt nejlepší způsob léčby

Najít praktické lékaře, kteří léčí podle stejných metod, které se učili před 20 lety na fakultě, není žádný problém. Na většinu nemocí předepisují časem ověřené léky, jež čas od času obmění maximálně některý zástupce farmaceutické firmy. Každému je však jasné, že takto by medicína 21. století vypadat neměla. Více než v jiných oborech zde jde vývoj rychle dopředu a zastaralé postupy nemusí být pro pacienta vhodné. Jenže lékaři obvykle nemohou prostudovat všechny články a studie, které vyjdou, a na základě nich skutečně léčit. Mravenčí práci jim dnes může ušetřit elektronický informační systém DynaMed, jenž obsahuje databázi závěrů a poznatků odborných studií a článků. Umožňuje lékařům vzdělávat se během vykonávání praxe a zároveň pomáhá určit vhodný postup léčby. „Jde o databázi tvořenou lékaři pro lékaře. Záruka kvality a relevance klinických informací se zakládá na denním monitoringu lékařských studií s cílem identifikace nejlepšího dostupného důkazu pro léčbu pacienta,“ vysvětluje Marina Milovanović, obchodní ředitelka firmy EBSCO Publishing pro střední, východní a jihovýchodní Evropu, která databázi DynaMed vyvinula. DynaMed obsahuje přibližně 3000 různých témat a každý den je aktualizována. Lékař do databáze zadá pouze heslo, které ho zajímá (nemoc nebo druh léku), a pak si jen přečte závěry podstatných studií. „Neříkáme doktorům, jak mají léčit. Uvádíme pouze fakta, jež se zjistila; co je nejlepší, nebo co se vůbec nedoporučuje. Podle toho se lékař sám rozhodne,“ upozorňuje Milovanović.

Vědomosti i zkušenost Tento přístup je známý jako „medicína založená na důkazech“ (Evidence Based Medicine). Vedle osobní zkušenosti lékaře využívá i poznatky ostatních odborníků v diagnostice a terapii.
Program u nás využívají zatím hlavně státní instituce jako například 3. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, lékařská fakulta v Olomouci nebo fakultní nemocnice v Ostravě. Prvním soukromým zařízením, jež s databází pracuje, je pražská klinika Canadian Medical Care (CMC). Podle ředitelky zařízení databáze lékaři sice práci neurychlí, ale usnadní mu najít nejlepší způsob léčby. „Medicína by měla být schopna léčit podle nejnovějších poznatků. Nikdo ale nemůže znát všechny. To, co jsem před půl rokem četla v časopise nebo slyšela na konferenci, dávno nemusí být aktuální,“ říká šéfka kliniky Barbara Taušová. Ne vždy se ale lékař musí studiemi nutně řídit. „Velká studie o vitaminu C například ukázala, že jeho podávání vůbec vzniku chřipky nebo virózy nezabrání. Pouze nemoc zkrátí asi o jeden den. Ale i přesto, pokud pacient chce vitamin dostávat, lékař mu ho klidně doporučí,“ uvádí příklad Taušová. Program by měl tedy být prospěšný především pacientům. Často se například stává, že na různé problémy berou pacienti větší množství léků a ty nevhodně kombinují. Nové poznatky však mohou lékaři ukázat i jiné alternativy léčby a pomoci omezit zbytečné zatěžování organismu.

BRAND24

Jiný kraj, jiný přístup I když se podíl klientů CMC pomalu přelévá ve prospěch českých pacientů, hlavní klientelu zde stále tvoří cizinci. „Zpočátku byl poměr asi 85 ku patnácti, dnes je to 55 procent cizinců a 45 procent tvoří česká klientela,“ říká Jan Oberman, ředitel pro externí záležitosti CMC. Každý národ má jiná očekávání a lékaři se jim musí umět přizpůsobit. Většinou jde prý o poučené pacienty, kteří informační systémy jako DynaMed oceňují právě díky tomu, že mohou lékaři nabídnou více variant terapie. „Například Nizozemci jsou velmi opatrní s podáváním antibiotik. Jsou většinou dobře připravení a o dané nemoci si nesou stránky vytištěné z internetu,“ vypráví Taušová. „Pacienti ze Severní Ameriky zase chtějí vše diskutovat, mají dotazy, oponují. Ale jsou mile překvapeni, pokud jim nabídneme domácí návštěvu. To neznají,“ popisuje některé zvyklosti cizinců ředitelka kliniky.
Cena databáze DynaMed není malá a velmi se různí dle zařízení, které ji využívá. Běžné praktické lékaře pak předplacení takové služby vyjde na několik tisíc korun ročně.

***
BOX
Bez čekání
Klinika Canadian Medical Care se pravidelně umísťuje mezi stovkou nejlepších zdravotnických zařízení u nás. Nejprve se zaměřovala především na cizineckou klientelu, dnes už velkou část klientů tvoří čeští pacienti, zejména díky firemní péči, kterou klinika poskytuje. CMC klade důraz na osobní přístup k pacientům. Mezi samozřejmé služby, za které je možno si připlatit, patří například návštěvy pacientů doma nebo přesný objednávací systém.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).