Menu Zavřít

Lék na paniku

24. 10. 2005
Autor: Euro.cz

glosy Obávaná pandemie ptačí chřipky zaútočila dřív, než se objevila. Z lékáren i skladů zmizely vakcíny na posílení imunity. Jako první ovšem zmizel lék Tamiflu, který by sice mohl, ale také nemusí být účinný. Skupování léku přitom nemá logické opodstatnění - vyvolaly ho zveřejněné informace a následná panika.

glosy

Obávaná pandemie ptačí chřipky zaútočila dřív, než se objevila. Z lékáren i skladů zmizely vakcíny na posílení imunity. Jako první ovšem zmizel lék Tamiflu, který by sice mohl, ale také nemusí být účinný. Skupování léku přitom nemá logické opodstatnění - vyvolaly ho zveřejněné informace a následná panika.

Lék, který by se mohl uplatnit v případě nákazy obávaným virem, skoupili lidé v zemích, kde se ještě ani jeden případ této nemoci nevyskytl. Včetně Česka, kde zmizel necelý týden poté, co se o něm média zmínila. Bleskovou reakci nezastavila cena (téměř tisíc korun za jedno balení), ani to, že je na předpis, a nakonec ani alarmující zpráva o selhání Tamiflu u asijské dívky, která se zřejmě nakazila od svého bratra.

BRAND24

Strach je přirozená věc. Lidé, kteří mají lék už doma, jen prokázali, že se o své zdraví chtějí starat a jsou ochotní za to zaplatit. Je ale na pováženou, že ho lékaři nejspíš předepsali každému, kdo si o něj řekl.

(viz též strana 28)

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).