Menu Zavřít

Lék na krizi: zlepšení konkurenceschopnosti

9. 3. 2009
Autor: Euro.cz

V Bruselu jednali 6. března ministři odpovědní za oblast konkurenceschopnosti. Radě předsedal ministr školství, mládeže a tělovýchovy ČR Ondřej Liška. Ministři diskutovali o tom, jakým způsobem může věda a výzkum zlepšit konkurenceschopnost EU.

Úvod jednání řídil v Bruselu ministr průmyslu a obchodu ČR Martin Říman. Ministři zhodnotili dosavadní výsledky integrace vnitřního trhu a zabývali se důležitým „klíčovým sdělením 2009“, které bude sloužit jako základ pro jednání jarního summitu Evropské rady. Jeho hlavním cílem by mělo být mimo jiné nastínit opatření pro posílení konkurenceschopnosti.

Rada pro konkurenceschopnost v Bruselu minulý týden také jednala o tom, jakou měrou může výzkum a vývoj přispět k zachování nebo zlepšení konkurenceschopnosti EU v celosvětovém měřítku během nynější hospodářské krize. Dalšími body agendy byl Lublaňský proces a rozvoj výzkumných infrastruktur.

BRAND24

Podle Ondřeje Lišky, ministra školství, mládeže a tělovýchovy ČR může být posílení evropského výzkumného prostoru a propagace nových výzkumných zařízení odpovědí na hospodářský útlum. Ondřej Liška na tiskové konferenci po jednání v Bruselu řekl: „Inovativní firmy a špičkově vzdělaní mobilní vědci jsou adekvátní odpovědí EU na to, jak s recesí bojovat.“

Více na Euractiv.cz

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).